Během volební kampaně Trump svým příznivcům slíbil, že po nástupu do Bílého domu reformu zruší. To se mu dosud nepovedlo. Foto: Wikipedia

Trump chce o náhradě Obamacare vyjednávat s demokraty

Americký republikánský prezident Donald Trump chce kvůli náhradě zdravotní reformy svého demokratického předchůdce Baracka Obamy vyjednávat i s demokratickými zákonodárci, problému se bude věnovat na počátku nadcházejícího roku. Včera to oznámil novinářům. Trump také ohlásil, že zřejmě příští týden podepíše exekutivní nařízení, které lidem umožní kupovat si zdravotní pojištění nehledě na vnitrostátní hranice USA.

 

„Budu vyjednávat s demokraty, ale z republikánského pohledu, máme totiž hlasy,“ řekl Trump s odkazem na fakt, že republikáni mají v Kongresu většinu. „Uvidíme, jestli dokážeme (s demokraty) zdravotní systém ještě více vylepšit,“ dodal.

Reuters poznamenal, že prezident ve věci Obamacare, jak se Obamově systému zdravotního pojištění říká, odmítá uznat porážku. Během volební kampaně Trump svým příznivcům slíbil, že po nástupu do Bílého domu reformu zruší. To se mu dosud nepovedlo kvůli nesouhlasu několika republikánských senátorů. Ve stočlenném Senátu mají republikáni jen těsnou většinu 52 hlasů, dovolit si tak mohou přijít jen o dva senátory. V takovém případě by do hlasování zasáhl viceprezident Mike Pence, který je z titulu své funkce předsedou Senátu s právem rozhodovat patové situace.

Prozatím Trump uvažuje o úpravě stávajících podmínek Obamacare dekretem. Exekutivním nařízením, které označil jako významné, chce více otevřít trh s pojištěním.

-čtk-