"Je to pro nás neštěstí, ale není zaviněno Masarykovou nemocnicí. Je to vina výrobce, kde byla zřejmě nějaká skrytá vada," řekl juž dříve ČTK náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM). Ilustrační foto: Wikimedia

Dodavatel rentgenu, který spadl na ženu, odmítl chybu v servisu

Společnost Foma Medical odmítla, že by za pádem části rentgenu na pacientku v ústecké Masarykově nemocnici byla chyba servisu zařízení. Osmdesátiletá pacientka na následky zranění při tomto neštěstí zemřela. Stalo se 12. října při standardním vyšetření. Dodavatelská firma pochybení dnes odmítla v tiskovém prohlášení.

 

„Společnost FOMA MEDICAL vylučuje, že by nežádoucí příhoda byla způsobena chybou servisu. Po nehodě byl zastaven provoz druhého rentgenu z rozhodnutí nemocnice. Společnost bezprostředně po nežádoucí události nabídla nemocnici spolupráci,“ stojí v prohlášení vedení společnosti.

Podle společnosti den po nehodě se na místo dostavili zástupci vedení Foma Medical a zástupci vedení i techniků výrobce zařízení. „K zařízení nebyl nikdo z přítomných vpuštěn. Místo nehody bylo do doby vydání této tiskové zprávy zapečetěné z důvodu vyšetřování. Z toho důvodu nám není známa příčina události, zda byla zaviněna vadou přístroje či nikoli,“ uvádí společnost se sídlem v Hradci Králové.

Podle vedení společnosti rentgen prošel pravidelnou bezpečnostní kontrolou v červnu a žádnou závadu neodhalil. Další byla naplánovaná na prosinec.

Oba rentgeny, které nemocnice měla, jsou odstavené, protože vedení nemocnice v přístroje ztratila důvěru. V dalších nemocnicích Krajské zdravotní, kam spadá ústecká nemocnice, tyto přístroje nejsou. Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Podle Ústeckého kraje, který je jediným akcionářem Krajské zdravotní, jde nejspíš o chybu výrobce.

Případem se zabývá policie pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

-čtk-