Společnost Nemocnice Pardubického kraje kromě radiodiagnostického oddělení a oddělení nukleární medicíny v Chrudimské nemocnici převezme také radiodiagnostické pracoviště Dimed v Hlinsku. V budoucnu by mohla převzatá společnost fúzovat s vlastníkem. Foto: Dimed

Nemocnice Pardubického kraje koupila soukromou radiodiagnostiku

Společnost Nemocnice Pardubického kraje (NPK) převzala 1. října firmu Dimed, která deset let provozovala radiodiagnostické oddělení a oddělení nukleární medicíny v Chrudimské nemocnici. Za koupi stoprocentního podílu zaplatí 30 milionů korun z vlastních zdrojů. Kupní cena by se měla vrátit zhruba za pět let, řekl novinářům hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

 

„Pro mne osobně je to průlom, protože je to poprvé, kdy nemocnice provádí takovou akvizici a přebírá zpět výkony, o které přišla. Díky tomu můžeme i částečně vyčíslit, že přišla o miliony korun na zisku v jednotlivých letech a ty dnes může získat zpět,“ uvedl Netolický.

Jednání se společností Dimed trvala zhruba rok. K úspěšnému uzavření kontraktu přispěla skutečnost, že firmě končila pětiletá nájemní smlouva, měla potíže s personálem a museli jí vypomáhat lékaři nemocnice. Důležité diagnostické činnosti zůstanou převzetím bez výkyvů zachovány. Kromě přístrojů a zaměstnanců získala NPK také smluvní vztahy se zdravotními pojišťovnami.

„Neuniknou nám výkony, které nám unikaly tím, že to byl samostatný subjekt. Budeme moci také mnohem lépe plánovat investice do přístrojového vybavení,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS).

NPK zastřešuje pět nemocnic patřících Pardubickému kraji. Kromě oddělení v Chrudimské nemocnici převezme také radiodiagnostické pracoviště Dimed v Hlinsku. V budoucnu by mohla převzatá společnost fúzovat s vlastníkem.

První pětiletá smlouva s firmou Dimed byla uzavřena před deseti lety. Tehdy nemocnice neměla peníze, aby nákladné pracoviště modernizovala sama, v podobné situaci byla i před pěti lety.

Krajské nemocnice podle hejtmana zvažují také další akvizice. „Působí v nich celá řada menších společností. Naší snahou je, bude-li příznivá situace, přebírat i další provozy, které jsou mimo naše výkony, protože většina z nich patří mezi rentabilní,“ uvedl Netolický. Převzít největší soukromá pracoviště, jimiž jsou onkologické a kardiologické centrum v krajské nemocnici, není v silách PKN. Obě centra také velmi dobře fungují.

-čtk-