ransplantace plic je extrémně náročný chirurgický výkon, který ovšem v motolské nemocnici lékaři provádějí na špičkové úrovni - měsíc po zákroku žije 95 procent pacientů. Foto: FN Motol

Transplantaci plic budou Slováci podstupovat v Motole

Transplantaci plic pacientům ze Slovenska budou nově vykonávat lékaři v Česku. Příslušné memorandum včera v Bratislavě podepsali ministři zdravotnictví obou zemí, kteří také hovořili o možnosti přeshraničního poskytování zdravotní péče občanům obou zemí.

 

„Podpis memoranda dnešním dnem umožňuje slovenským pacientům, kteří potřebují transplantace plic, aby byli okamžitě transplantováni v České republice ve Fakultní nemocnici v Motole,“ řekl novinářům český ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Dodal, že spolupráce se Slovenskem v této oblasti je výhodná i pro Českou republiku, protože se zároveň rozšířil okruh dárců orgánů.

Slovenští pacienti dosud podstupovali transplantaci plic ve Vídni. Tamní zdravotnické zařízení ale příslušnou dohodu Slovensku vypovědělo, Bratislava proto hledala náhradní řešení. Zmiňovaný zákrok se v zemi pod Tatrami totiž nevykonává.

Podle Ludvíka v Česku bylo vykonáno loni 45 transplantací plic. Na Slovensku na tento zákrok nyní čeká jeden pacient, ve Vídni transplantaci plic ročně podstoupilo osm pacientů ze Slovenska.

Slovenský ministr zdravotnictví Tomáš Drucker uvedl, že s ohledem na počet zákroků se Slovensku nevyplatí tento typ transplantace vykonávat. „Je to nejkomplikovanější transplantace. S osmi až deseti transplantacemi ročně bychom byli na hranici bezpečnosti a nepochybně ani ta finanční efektivita by nemohla být dosažena,“ řekl Drucker. Dodal, že transplantace plic jednomu pacientovi přijde na 100.000 eur (2,6 milionu korun).

Oba ministři nastínili také možnost přeshraniční spolupráce při poskytování první pomoci. „Nejednou by bylo efektivnější, pokud by mohli být pacienti převezeni do nejbližšího zařízení, ať již na druhé straně hranic,“ uvedl Drucker.

Ludvík doplnil, že česká strana má velký zájem na tom, aby piloti a hlavně lékaři letecké záchranné služby byli trénováni i v horském terénu. „Bohužel, někteří naši čeští spoluobčané si pořád neuvědomují, že Vysoké Tatry jsou velehory, a nechovají se podle toho. Těch zásahů z hlediska českých pacientů je tam na můj vkus až neúměrně mnoho. Proto jsme také chtěli, aby čeští lékaři byli trénováni v tomto specifickém terénu,“ řekl český ministr.

Minulý týden zemřel v nejvyšším pohoří Slovenska český horolezec, který nepřežil asi 30 metrů dlouhý pád. V krátké době šlo o druhou českou oběť nehod turistů v Tatrách. Za poslední týden slovenská horská služba ve Vysokých Tatrách pomáhala také zraněné české horolezkyni a dalším horolezcům z ČR, kteří sami nedokázali sestoupit z vysokohorského terénu do údolí.

-čtk-