Cholera si během posledního půl roku vyžádala v Jemenu 2184 obětí. Foto: Wikipedie

Epidemie cholery v Jemenu zřejmě ustává

Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (MSF) hodlá uzavřít většinu ze svých 37 zařízení v Jemenu, kde léčila osoby nakažené cholerou. Epidemie, která si v posledním půl roce v zemi zmítané občanskou válkou vyžádala 2184 obětí na životech, totiž zřejmě ustala. S odkazem na sdělení MSF a Světové zdravotnické organizace (WHO) o tom včera informovala agentura Reuters.

 

Za poslední půlrok WHO zaznamenala 884.368 případů, kde bylo podezření na nákazu cholerou, z toho 2184 osob nemoci podlehlo. Nyní je však při nákaze úmrtnost na 0,25 procenta.

„Počet případů cholery hlášených v zařízeních MSF se výrazně snížil … Lékaři bez hranic se proto rozhodli zavřít většinu těchto zařízení, či snížit jejich kapacitu,“ stálo v prohlášení MSF.

Asi 567 nových pacientů během druhého říjnového týdne vyhledalo kvůli podezření z nákazy cholerou pomoc. V červnu, kdy krize vrcholila, těchto lidí bylo 11.139.

„Pouze devět procent pacientů, které Lékaři bez hranic přijali minulý týden, muselo být hospitalizováno,“ uvádí se v prohlášení.

„Cholera v Jemenu neskončila, ale už není naší hlavní zdravotnickou prioritou.  Stále bychom však měli pamatovat na to, že miliony Jemenců nemají přístup k základní lékařské péči,“ řekl vedoucí MSF pro Jemen Ghassán abú Šaár.

Od začátku války v Jemenu v březnu 2015 přišlo v této arabské zemi o život více než 10.000 lidí. Proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové, kteří kontrolují metropoli Saná, a mezinárodně uznaná vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

-čtk-