Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné. Povinnost měla být původně zavedena v roce 2015, ale byla už jednou odložena. Povinné užívání tak bude platit od příštího ledna, zpočátku ale nebude porušování povinnosti nijak přísně postihováno. Lékaře naopak čeká bonifikace za každý vydaný eRecept. Ilustrační foto: Simple Tasks

eRecept: Žádosti podané do 24. listopadu stihne ústav vyřídit

U žádostí lékařů a lékárníků o připojení k centrálnímu úložišti eReceptů, které budou podané do 24. listopadu, garantuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyřízení včas. Pozdější nemusí stihnout do konce roku, řekl na včerejší tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Povinnost evidovat elektronicky každý vydaný recept pro lékaře platí od 1. ledna 2018.

 

Pokud lékaři nebudou vydávat recepty elektronicky, hrozí jim pokuta až dva miliony korun. „Není ve veřejném zájmu nasazovat zpočátku vysoké sankce. Pokud to bude z neznalosti, technických problémů, záběhem systému, je možná maximální tolerance a vstřícnost,“ řekl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Vstřícný přístup potvrdil i ředitel Blahuta, zejména k lékařům, kteří budou mít o připojení k systému požádáno, ale jejich žádost zatím nebyla vyřízena. Denně jich ústav vyřizuje několik stovek. V pondělí bylo podáno přes 30.500 žádostí lékařů, vyřízeno bylo přes 19.000. Připojena je už většina lékáren.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné. Povinnost měla být původně zavedena v roce 2015, ale byla už jednou odložena. „Od listopadu 2014 lékaři věděli, že povinnost budou mít od 1. ledna 2018,“ řekl náměstek ministra Radek Policar s tím, že přesto to nechali na poslední chvíli. Vytvoření systému a jeho čtyřletá podpora a rozvoj vyšel SÚKL na 14 milionů korun, provoz stojí 100.000 korun měsíčně.

Část lékařů a lékárníků jeho povinné používání odmítá. Tvrdí, že jde o zbytečnou byrokracii navíc, která nepřináší žádné výhody. Doufají, že nová Sněmovna to stihne zrušit. Podle České lékárnické komory může vydání eReceptu z mobilu či tabletu prodloužit vydání léku až třikrát. Podle SÚKL ale i nadále bude většina pacientů nosit od lékaře recept vytištěný na papíře.

Ministerstvo úspory na předepsaných lécích díky elektronické evidenci receptů odhaduje na 400 milionů korun. Lékařům v příštím roce dá jako kompenzaci za zavedení eReceptu a související náklady 1,70 koruny za položku na receptu. „Při standardním počtu receptů, které lékaři vydají, jim to kompenzuje náklady na aktualizaci softwaru a další náklady,“ dodal Policar.

Kritiku, že systém je nepřipravený a nevyzkoušený, ministerstvo i SÚKL odmítají. „Nevylučujeme, že nedojde k drobným technickým nedomykavostem, ale to nemůže nikdo,“ řekl náměstek ministra Roman Prymula. Praktičtí lékaři dříve avizovali, že kvůli narůstající byrokracii, za kterou kromě eReceptu považují i EET, skončí ke konci roku až stovka lékařů. Ti mají povinnost ukončení praxe nahlásit krajským úřadům 60 dní předem. „Máme informace od krajských úřadů, že by mělo skončit 24 praktických lékařů pro dospělé a 23 pro děti a dorost,“ dodal Prymula.

Lékaři kritizují také to, že zatím nefunguje takzvaný lékový záznam, kde by byly uvedeny všechny léky, které pacient užívá a umožnil by kontrolovat duplicity a vzájemná nežádoucí působení léků. Podle Blahuty ho zatím zákon neumožňuje používat. Počítá se s ním nejpozději do roku 2020.

-čtk-