Náhrada srdce byla vyvinuta ve Francii společností Carmat. Váží 800 gramů, je tedy asi třikrát těžší a větší než lidské srdce. Foto: Carmat

IKEM před deseti dny transplantoval pacientovi umělé srdce

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) před deseti dny voperovali pacientovi umělé srdce. Jeho málo funkční úplně odstranili. Poprvé tuto srdeční náhradu použili v roce 2013 ve Francii, Česko je třetí zemí. IKEM včera unikátní operaci představil na tiskové konferenci. Náklady nenese nemocnice, protože operace je součástí klinické studie.

 

Osmapadesátiletý pacient je podle lékařů v dobrém stavu a náhrada funguje bezchybně. Muž trpěl oboustranným srdečním selháním, posledních osm měsíců byl trvale připojen k podpůrným přístrojům a infuzím. Byl už vyřazen z čekací listiny na transplantaci srdce. „Vzhledem k jeho vyššímu věku, stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu a vzrůstající plicní hypertenzi nemohl podstoupit transplantaci srdce, ani mu nemohla být implantovaná dlouhodobá srdeční podpora,“ vysvětlil přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Náhrada srdce byla vyvinuta ve Francii. Váží 800 gramů, je tedy asi třikrát těžší a větší než lidské srdce. Vnitřní uspořádání je stejné. Lékaři při operaci odstranili většinu srdce kromě levé a pravé síně. „Několikahodinový operační výkon byl velmi náročný zejména po technické stránce. Umělé srdce se skládá z celé řady součástí, které je třeba na operačním sále sestavit,“ vysvětlil přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivan Netuka.

Náhrada má 17 senzorů, které vyhodnocují aktuální stav pacienta, a mění tak automaticky svou činnost. Přes břišní stěnu pacienta vede kabel k externí části náhrady s bateriemi a řídicí jednotkou, kterou pacient musí nosit s sebou, například v tašce.

Týden po operaci byl pacient odpojen od dýchacího přístroje, podle lékařů je v současné době nejdůležitější, aby se vyvaroval jakékoliv infekce.

Čeští lékaři podstoupili několikaměsíční intenzivní trénink u výrobce, srdce voperovali teleti. Operace je podle lékařů pro českou medicínu převratná, v plánu mají další.

První pacient, kterého operovali v prosinci 2013 v Paříži, žil díky novému orgánu 75 dní. Druhý, kterého lékaři operovali v Nantes v srpnu 2014, přežil podle médií devět měsíců. Dalšího pacienta operovali letos v říjnu v Kazachstánu, výrobce jedná ještě s centry ve čtyřech dalších zemích. Celkem klinická studie počítá asi s dvacítkou případů. Životnost srdce odhaduje výrobce, francouzská firma Carmat, až na pět let. Firma založená v roce 2008 se věnuje vývoji mechanických srdečních náhrad co nejvíc podobných lidským.

V IKEM transplantovali první lidské srdce 31. ledna 1984. K 27. listopadu udělali 1116 těchto operací, letos 39.

-čtk-