Předvánoční správní rada probrala pozitivní finanční výsledky VZP a popřála si šťastné Vánoce. Foto: VZP

VZP končí rok s lepšími výsledky, než udával plán. Navíc jí přibyli pojištěnci

Všeobecná zdravotní pojišťovna může letošní rok zakončit s vědomím dobře odvedené práce. Nejenže se jí podařilo dodržet zdravotně pojistný plán a ještě dosáhnout mnohem většího kladného salda, ale také po řadě let dokázala zlomit trend odcházejících pojištěnců a naopak získat tisíce nových klientů. Aktuální finanční situaci a zhodnocení uplynulého roku bylo tématem předvánočního zasedání správní rady VZP.

 

„Ze všech ukazatelů nás nejvíc těší, že saldo pojištěnců je zatím velmi příznivé – je to šest tisíc příchozích, což jako správní rada hodnotíme jako známku stability a uznání fungování této instituce,“ říká předseda správní rady Jiří Běhounek (ČSSD). Vedle benefitů, které se doposud v tomto roce vyšplhaly na 380 milionů korun, VZP nabízí například službu pro zapomnětlivé klienty, kdy formou sms či mailů upozorňuje na nezaplacení pojistného. Díky tomu se jí od roku 2014, kdy byl tento postup zaveden, povedlo vybrat dvě miliardy korun.

Pojišťovna byla také oceněna jako druhá nejlepší zdravotní pojišťovna v soutěži HealthCare Institute, vedle toho také HREA – Excellence Award za projekty Hendikep a VZPoura úrazům.

Co se týče finanční situace, konečný zůstatek na běžném účtu k 30. listopadu dosáhl výše 4,56 miliardy. Očekávaný výsledek hospodaření základního fondu zdravotního pojištění za leden až listopad dosáhne 5,65 miliardy, zatímco zdravotně pojistný plán počítal se saldem 1,58 miliardy. Celkové příjmy základního fondu činily 155,92 miliardy, tedy 102 procent plánu (výběr pojistného byl dokonce na 104 procentech plánu, příjmy po přerozdělení pak byly na necelých 98 procentech), zatímco výdaje dosáhly 150,27 miliard čili 98,4 procenta ZPP. Předpokládané náklady na zdravotní služby tvořily 144,5 miliardy.

Čerpání provozního fondu za prvních jedenáct měsíců dosáhlo 3,858 miliardy korun, což je necelých 74 procent zdravotně pojistného plánu. Z fondu prevence bylo vyčerpáno 393 milionů, tedy kolem 71 procent plánu. Jak už jsme opakovaně informovali, stále se nedaří náležitě využívat fond reprodukce majetku. „Trvale fond reprodukce majetku diskutujeme. Čerpání jsou horší kvůli posunu výběrových řízení na IT služby. Věříme, že se ještě do konce roku něco stane a poté to bude převedeno do příštího roku,“ dodává Běhounek.

-mk-