Královehradecký kraj slibuje, že navýší o deset procent jak tarify, tak i dohody o pracovní činnosti, a to i za cenu, že ze svého rozpočtu vydá desítky miliónů korun. Foto: koláž ZD

Zaměstnanci nemocnic hradeckého kraje dostanou přidáno deset procent

Lékaři a nelékařský personál nemocnic Královéhradeckého kraje dostanou přidáno deset procent. Navýšení mezd plně nepokryje úhradová vyhláška, hejtmanství je připraveno doplatit i desítky milionů korun. Rozhodli o tom dnes na mimořádné schůzce nejvyšší představitelé krajské koalice. Hejtmanství reaguje na personální a hospodářskou krizi ve svých nemocnicích.

 

„My teď podepíšeme dohody, deset procent se projeví u tarifů i u dohod pracovní činnosti, navýšení se projeví vzápětí. Hovoříme o desítkách milionů korun, nemocnice musí vyčíslit přesnou částku. Úhradová vyhláška to nebude hradit v plné výši. My ten rozdíl pochopitelně dokryjeme,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Lékaři Oblastní nemocnice Náchod, která je největší v kraji, považují současný stav za „pokračující destrukci“. V zařízení chybí několik desítek lékařů a zdravotních sester, nemocnice navíc loni skončila ve ztrátě přes 80 milionů korun.

„Budou tam pochopitelně muset jít peníze z rozpočtu,“ řekl hejtman. Pomoc projedná rada, poté zastupitelstvo, podle Štěpána se musí jednat neprodleně. Hospodářská opatření se budou týkat všech nemocnic.

Koalice nyní učiní další kroky, zváží, zda je výhodnější, aby nemocnice fungovaly pod stávajících holdingem, nebo by se měly rozdělit na akciové společnosti. Analýza prozkoumá činnosti i odpovědnost managementu holdingu a nemocnic.

Zástupci koalice se dnes také shodli na tom, že s lékaři je potřeba lépe komunikovat. Reaguje tím mimo jiné na směrnici, kterou vydalo vedení náchodské nemocnice, v níž zakázalo zaměstnancům mluvit s médii. Za krizový tým a plnění úkolů bude odpovídat náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). „Je logické, aby součástí krizového týmu byl, když má v gesci zdravotnictví,“ řekl hejtman.

Opozice vedení kraje (ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09) kritizuje. Podle hnutí ANO je současná krajská koalice nefunkční a zdravotnictví kraje se řítí do propasti. Náchodská zastupitelka Soňa Marková (KSČM) dnes médiím zaslala své kritické stanovisko. „Pacienti Náchodska i celého Královéhradeckého kraje se nesmějí stát obětí nekompetentní současné politické reprezentace,“ napsala.

-čtk-