Vedoucí lékařka Canadian Medical Barbara Taušová (vpravo) se kdysi nadchla pro Kanadu a se svými spolupracovníky přenesla kus zkušeností a zejména přístupu tamních lékařů k pacientům sem k nám do Česka. Foto: CM

Bývalá továrna se proměnila v moderní kliniku pro cizince

Je možné poskytovat zdravotní péči v budově továrny, která je krásná a pod značkou, která už sama o sobě v pacientovi vyvolá pocit exkluzivního zacházení? Ano, když zachováte památkově chráněnou železobetonovou konstrukci z přelomu 20. a 30. let minulého století, ale uvnitř jí vybavíte nejmodernější lékařskou technikou, kterou umístíte do velkoryse projektovaných sálů a ordinací.  A také, když máte tým kvalitních lékařů a jmenujete se Canadian Medical (CM). Poskytovatel zdravotní péče, který se již dvacet let zaměřuje na cizince, rozšířil své působení o další pracoviště.  Pozval novináře a předvedl jim, jak vypadá prostředí, kde se orientují vyloženě proklientsky a kde platba na dřevo není sprostým slovem. I když – abychom byli přesní – úspěch Canadian Medical tkví ve schopnosti domluvit se na dlouhodobé spolupráci se zahraničními zdravotními pojišťovnami, včetně americké Aetny.

 

Ve čtvrtek 5. dubna společnost CM slavnostně otevřela své pracoviště v pražských Jinonicích, na místě bývalé továrny Walter.  V nových prostorách nabízí 9 moderních ambulancí, 2 plnohodnotné multioborové operační sály se zaměřením na ortopedii, chirurgii, gynekologii, urologii, plastickou chirurgii, ORL a gastroenterologii a 9 nadstandardních jednolůžkových pokojů. Ve stejné budově už dnes působí fyzioterapeut profesor Pavel Kolář a profesor Jan Daneš, který se specializuje na screening a diagnostiku onemocnění prsu.

Budova Waltrovy továrny je památkově chráněná, přesto může sloužit moderní zdravotní péči.

Vedoucí lékařka a jednatelka CM Barbara Taušová byla u začátků firmy, která byla založena v 90.letech a vedena podle kanadských standardů v poskytování zdravotních služeb. Přesto, že už tenkrát se zaměřovala CM na cizince, je Taušová přesvědčena, že i pro české klienty přenesla do poskytované péče široké kompetence praktického lékaře, jeho komunikační schopnosti, chování k pacientům i ke kolegům. „S touto vizí jsme byli originální. Dnes na pracovišti v nádherném objektu Waltrovky razíme myšlenku zdravotní péče na nejvyšší úrovni ve zcela mimořádném prostředí. V tom jsme opět první,“ řekla vedoucí lékařka při zahájení provozu kliniky. Zdravotnickému deníku pak prozradila, že i když české zdravotnictví udělalo velký pokrok, v komunikaci s pacienty přeci jenom ještě může být to kanadské vzorem. Podle Taušové, která Kanadu pravidelně navštěvuje, jsou lékaři s tamním státním zdravotnických systémem spokojeni, mj. i proto, že je se o ně postará velmi dobře i ekonomicky.

Pediatr Petr Žáček pochválil rodiče svých pacientů, cizince, kteří žijí v Česku a vyhledávají péči CM, za to, že o zdraví svých ratolestí vzorně dbají. Nejvzornější z nich jsou prý Vietnamci.  Ať už se doktor Žáček stará o Američany, nebo Němce, velké rozdíly v tom, kdy dělat jaké prohlídky nebo třeba i očkovat, nevidí. Cizinci jsou i v případě vakcinace velice odpovědní. Podle Žáčka je to dáno i přístupem k v jejich mateřských zemích – bez na ohledu, zda je tam, či není, očkování povinné kladou neočkovaným celou řadu omezení, například při přijetí na univerzitu.

Pediatr Petr Žáček vidí mj. výhodu CM, že pod jednou střechou najdou rodiče lékaře různých specializací.

V ordinacích a operačních sálech CM ve Waltrovce pracují specialisté, kteří mají za sebou dlouholetou praxi z kvalitních českých i zahraničních nemocnic. Tým lůžkového oddělení vede ortoped a expert na miniinvazivní operace nohy docent Rastislav Hromádka a ambulantní část zkušená internistka a praktická lékařka, Miluše Vostradovská.

Služby CM jsou určeny klientům nejen zahraničních, ale také českých zdravotních pojišťoven.  V rámci programu nadstandardní péče praktického nebo dětského lékaře zaplatí klient 12 tisíc korun ročně. V dalších programech přibývá postupně nadstandardní péče specialistů až po nejvyšší program Exclusive care s asistenčními službami za 58 tisíc korun ročně.

Soukromý poskytovatel nadstandardní lékařské péče Canadian Medical, který patří do skupiny EUC, má kromě Waltrovky, další pobočky:  V parku, Aviatica, Veleslavín a včera zahájila provoz pobočka v Hadovce.

-cik-, foto CM