Návrh počítá s tím, že se zvýší příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením na 19.200 korun měsíčně. Foto: Pexel

Vláda asi podpoří senátní zvýšení příspěvku na péči o nejvíce postižené o 6 tisíc korun

Vláda asi přes nesouhlas ministerstva financí podpoří senátní návrh, podle kterého se má zvýšit příspěvek na péči o vážně postižené o 6000 korun. Vyplývá to z předkládací zprávy na vládním webu. Návrh doporučily ministerstva práce a sociálních věcí a vnitra, ministerstvo zdravotnictví se k předloze postavilo neutrálně. Vláda má o změně rozhodovat dnes, její stanovisko bude doporučením pro Sněmovnu.

 

Návrh počítá s tím, že se zvýší příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením na 19.200 korun měsíčně. Toto zvýšení má zajistit, aby tito lidé nekončili v ústavech. Zvýšení se podle předkladatele návrhu, senátora ČSSD Vladimíra Plačka, bude týkat přibližně 25.000 lidí. Náklady se odhadují na 1,8 miliardy korun ročně.

Právě rozpočtovými dopady změny zákona o sociálních službách zdůvodnilo svůj nesouhlas ministerstvo financí, obává se zneužívání. Další ministerstva za tím ale vidí možnost zvýšení míry péče o lidi závislé na pomoci jiných s tím, že by tuto péči mohli poskytovat jejich blízcí rodinní příslušníci.

Návrh podle ministerstva sociálních věcí „poskytuje větší prostor pro rozhodování osobám se zdravotním postižením o tom, v jakém prostředí chtějí žít“. Podle ministerstva vnitra změna poskytne možnost pro postižené setrvat v domácím prostředí a rozdělit péči mezi neformální pečovatele a terénní či ambulantní sociální služby.

-čtk-