Na Slovensku je očkování proti spalničkám povinné, pravidelná vakcinace v zemi začala v roce 1969. Přesto v některých regionech země podíl očkovaných dětí klesl pod bezpečnou hranici. Foto: media.defense.gov

Na východě Slovenska zjistily úřady čtyři případy spalniček

Čtyři osoby na východním Slovensku onemocněly spalničkami a úřady nařídily jejich izolaci. Informoval o tom včera slovenský úřad veřejného zdravotnictví, který loni upozornil, že v některých regionech země podíl očkovaných dětí klesl pod bezpečnou hranici.

 

Tři ze zmiňovaných nemocných si spalničky donesli z Británie, čtvrtý se od nich nakazil patrně na Slovensku. Ani jeden ze čtveřice pacientů ve věku 12 až 19 let nebyl proti spalničkám očkován.

V souvislosti s případem úřady také nařídily očkování všech osob, které přišly do kontaktu s nemocnými.

„Množství epidemií spalniček v zemních Evropské unie je důkazem, že onemocnění neustále cirkuluje v populaci. Vzhledem k poklesu proočkovanosti ve Slovenské republice nelze vyloučit další import onemocnění. Je třeba neustále zdůrazňovat význam očkování, protože jde o jedinou specifickou prevenci tohoto vysoce nakažlivého onemocnění,“ uvedl úřad hlavního slovenského hygienika.

První případ výskytu spalniček na Slovensku za poslední roky úřady potvrdily loni u studenta z Itálie. V roce 2016 podíl dvouletých dětí očkovaných na Slovensku proti spalničkám klesl pod bezpečnou hranici 95 procent v polovině z osmi krajů.

Epidemii spalniček zaznamenalo v poslední období několika evropských zemí včetně České republiky.

Na Slovensku je očkování proti spalničkám povinné, pravidelná vakcinace v zemi začala v roce 1969. V současnosti se vykonává dvěma dávkami, příslušná vakcína slouží také k očkování proti příušnicím a zarděnkám.

Spalničky jsou infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek.

-čtk-