Jiří Čunek chce zfúzovat čtyři nemocnice Zlínského kraje. Důvodem je dle něj vyšší ekonomická efektivita nemocnic i lepší péče pro pacienty. Foto: Wikimeida

Fúze čtyř nemocnic Zlínského kraje by měla stát asi milion korun

Předpokládané náklady fúze čtyř krajských nemocnic ve Zlínském kraji jsou asi milion korun. ČTK to včera řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Zdravotnickou koncepci navrhující fúzi nemocnic do jedné akciové společnosti budou zastupitelé schvalovat v pondělí. Cílem změn je podle hejtmana vyšší ekonomická efektivita nemocnic i lepší péče pro pacienty. Někteří zastupitelé i lékaři však koncepci kritizují, v kraji kvůli tomu vzniklo několik petic.

 

Někteří kritici podle Čunka argumentovali tím, že fúze bude drahá, protože se musí ocenit veškeré majetky nemocnic, a bude trvat dlouho. „Podle zákona je to tak, že pokud je jeden majitel všech fúzovaných akciových společností, tak se odhady nedělají,“ uvedl hejtman. V částce milion korun, kterou by si fúze měla vyžádat, je zejména zápis fúze a ověření u notáře, audit účetních závěrek či poplatky daňovému poradci.

Čunek již dřív řekl, že žádné nemocnice ani oddělení se rušit nebudou. Některé specializované výkony ale budou koncentrovány do určité nemocnice, která se na zákrok zaměřuje a je vybavena přístrojově a personálně.

Jeden velký subjekt má podle Čunka lepší podmínky pro vyjednávání s pojišťovnami. Počítá se s jednotným nákupem léků a materiálu či jednotným IT prostředím. Fúze by podle předsedy představenstev krajských nemocnic Radomíra Maráčka přinesla zejména zajištění odborné kvality napříč nemocnicemi, vzájemnou spolupráci, větší erudici odborníků, a tím pádem i kvalitu pro pacienty. Kritici z řad zdravotníků již dříve vyjádřili obavy, že lékaři a sestry, kteří budou spadat pod jeden subjekt, budou muset pracovat v různých nemocnicích, například v krizových situacích. Podle Maráčka to však bude na rozhodnutí personálu a domluvě s daným primářem.

O schvalování koncepce strany zastoupené v krajském zastupitelstvu jednají. Kraj vede koalice lidovců, hnutí ANO, STAN a ODS. Není jisté, zda koalice bude hlasovat jednotně, v minulosti některé změny kritizoval třeba zastupitel Michal Filip (ANO), který je také primářem neurochirurgického oddělení zlínské nemocnice. Podle Čunka se o bodu bude hlasovat, i kdyby koalice neměla jistotu většiny. „Tento bod je na programu, věřím tomu, že materiál bude odsouhlasen,“ uvedl hejtman, který se v úterý sešel s personálem Kroměřížské nemocnice. „Zaručili jsme jim, že po fúzi nemůže dojít ke zhoršení pracovních podmínek, což je garantováno i zákonem, ale že naopak dojde ke srovnání mezd na jednotlivých odděleních v rámci všech nemocnic, protože není možné, aby za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty měli lidé různou mzdu,“ uvedl Čunek.

Hejtman se ve čtvrtek ve Zlíně zúčastní i konference, kterou pořádají okresní sdružení České lékařské komory. Někteří zdravotníci už dřív části koncepce kritizovali, nesouhlasili se sloučením nemocnic, zpochybnili prezentované finanční úspory v případě jednotné společnosti, obávali se také přesunu lukrativních činností a personálu do zlínské nemocnice. Podle Čunka však naopak koncepce chrání menší Kroměřížskou či Vsetínskou nemocnici, v jejichž blízkosti jsou konkurenční zdravotnická zařízení.

-čtk-