Spalničkami onemocnělo od začátku roku v Praze 25 dětí a mladistvých. Osmnáct dětí proti spalničkám očkováno nebylo, z toho pět dětí nedosáhlo věku třinácti měsíců potřebného k očkování a u 13 dětí rodiče očkování odložili nebo zcela odmítli. Foto: Wikipedie

V Praze za uplynulý týden opět přibyly dva nové případy spalniček

V Praze za uplynulý týden přibyly dva nové případy spalniček. Nemocných bylo od začátku roku 85, z nich 25 bylo dětí a mladistvých. Na webu o tom informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy. V metropoli je případů nejvíc ze všech krajů, loni jich bylo 146 v celé zemi za rok.

 

„Osmnáct dětí proti spalničkám očkováno nebylo. Z toho pět dětí nedosáhlo věku třinácti měsíců potřebného k očkování a u 13 dětí rodiče očkování odložili nebo zcela odmítli,“ uvedli hygienici. Pět dětí bylo očkováno na Ukrajině a u dvou rodiče o očkování nedohledali informace. Podobně nemohlo prokázat očkování ani 49 dospělých.

Spalničky začínají podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se směrem dolů na obličej, břicho i končetiny.

Život mohou ohrožovat komplikace s nemocí spojené, které se vyskytují až u třetiny případů, například zápal plic. Jedinou účinnou prevencí proti nákaze spalničkami je podle hygieniků očkování, které je v Česku povinné. Je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. První dávka se podává od 13. měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem.

-čtk-