Odborníci v ústecké nemocnici začali v uplynulých dnech provádět kardiochirurgické zákroky. Odoperováni byli tři muži a jedna žena, všichni trpěli ischemickou chorobou srdeční a byl jim proveden bypass. Foto: [email protected]

V Ústí provedli lékaři první kardiochirurgické operace

V Masarykově nemocnici lékaři v minulých dnech úspěšně provedli první kardiochirurgické operace. Ústecká nemocnice by tak mohla získat status Centra komplexní kardiovaskulární péče (CKKP). Na území Ústeckého, Libereckého a Karlovarského kraje dosud kardiochirurgické pracoviště chybělo. ČTK včera o operacích informovala společnost Krajská zdravotní, do níž Masarykova nemocnice patří.

 

Odborníci provedli zákrok třem mužům a jedné ženě ve věku od 50 do 67 let. Všichni trpěli ischemickou chorobou srdeční a byl jim proveden bypass. „Pokud jde o techniku operace, tři pacienti byli operováni standardním postupem, tedy s použitím mimotělního oběhu, jednu operaci jsme provedli na bijícím srdci – bez mimotělního oběhu,“ uvedl kardiochirurg Miroslav Kolesár. Pacienty už lékaři propustili do domácí péče.

Kardiochirurgické oddělení v ústecké nemocnici vzniklo 1. ledna letošního roku a vedle kardiologické kliniky je jeho úspěšná činnost předpokladem pro získání statutu CKKP. Do získání statusu musí provoz kardiochirurgie hradit Krajská zdravotní z vlastních prostředků.

V České republice je 12 komplexních center kardiovaskulární péče, pět z nich je v Praze. V Ústeckém kraji podle informací Krajské zdravotní zemře ročně přibližně pět až deset nemocných, kteří převoz na pražská pracoviště nestihnou. „Od roku 2003 tak zemřelo zbytečně přibližně 100 pacientů ze severu Čech. Navíc Ústecký kraj je region s nejvyšším výskytem akutních i chronických forem ischemické nemoci srdeční v rámci celé ČR. Také úmrtnost na tato onemocnění je zde nejvyšší v celé ČR,“ uvedla Krajská zdravotní.

-čtk-