Lékový ústav stahuje od pacientů léky s valsartanem: všechny šarže přípravků Blessin, Blessin Plus H, Kylotan Neo, Kylotan Plus H, Valzap, Valzap Combi a Vanatex HCT. Foto: koláž ZD

SÚKL stahuje kvůli závadě jakosti některé léky s valsartanem

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje od pacientů některé léky obsahující látku valsartan, které jsou předepisovány například lidem s vysokým krevním tlakem. Důvodem je závada v jakosti. Opatření se týká všech šarží přípravků Blessin, Blessin Plus H, Kylotan Neo, Kylotan Plus H, Valzap, Valzap Combi a Vanatex HCT. ČTK o tom informovala mluvčí SÚKL Monika Knobová.

 

Ve stahovaných lécích by mohla být nečistota N-nitrosodimetylamin. „Tato látka se vyskytuje mimo jiné i ve vodě, půdě, okolním prostředí, alkoholu, cigaretovém kouři a některých potravinách, jako například v masných a uzených výrobcích. Její přítomnost v léčivém přípravku je dlouhodobě neakceptovatelná,“ uvedl SÚKL.

Léky s obsahem valsartanu užívají pacienti s vysokým krevním tlakem, chronickým srdečním selháním a po nedávno prodělaném infarktu myokardu. Pokud lidé některý ze stahovaných přípravků užívají, bez porady s lékařem by neměli léčbu přerušovat. „Užíváním stahovaných léčivých přípravků s valsartanem nehrozí pacientům bezprostřední zdravotní nebezpečí,“ uvedl ústav.

Při nejbližší příležitosti by se ale pacienti měli k lékaři dostavit a ten jim předepíše vhodnou náhradu. Existuje možnost výběru z více léčivých přípravků, proto není léčba ohrožena. „Pokud máte opakovací recept, navštivte svého lékaře ještě před vyzvednutím dalších balení v lékárně,“ dodal SÚKL. Nevyužívané léky včetně neotevřených balení by měli lidé odevzdat k likvidaci v lékárně.

-čtk-