Dívat se často po tmě do modré obrazovky může urychlit slepnutí. Pokud člověk stárne nebo je jeho imunitní systém oslabený, začne modré světlo na sítnici spouštět jedovatou chemickou reakci, která nevratně likviduje fotoreceptory. Foto: Pixnio, koláž ZD

Modrá barva může urychlit slepotu, zjistili vědci

S nebezpečím si obvykle spojujeme červenou barvu. Vědci z Univerzity Toledo však nyní ukázali, že pro náš zrak ve skutečnosti může znamenat mnohem větší nebezpečí modrá. Umí totiž spustit na sítnici reakci, která má na neobnovitelné fotoreceptory smrtící účinek. Hrozbu přitom znamená modré světlo produkované digitálními zařízeními nebo ze slunce – ovšem ne pro každého. Tělo se totiž dokáže bránit, ale jen do doby, než je narušen imunitní systém nebo přijde stáří. Dokud se tedy nepodaří vyvinout nové terapie, vědci doporučují nosit brýle s filtrem na modré světlo a nedívat se po tmě na mobily či tablety.  

 

Modré světlo z digitálních zařízení nebo slunce mění molekuly na sítnici v zabijáky, zjistil výzkum ohijské Univerzity Toledo publikovaný nyní v časopise Scientific Reports. To vede k věkem podmíněné makulární degeneraci, která je ve vyspělých zemích nejčastější příčinou slepoty. Toto nevyléčitelné onemocnění začíná v šesté či sedmé dekádě života a dochází při něm k odumírání fotoreceptorů na sítnici.

„Jsme stále vystavování modrému světlu a oční rohovka a čočka ho nemůže blokovat nebo odrážet. Není žádným tajemstvím, že modré světlo postihuje naše vidění tím, že poškozuje oční sítnici. Náš pokus vysvětluje, jak k tomu dochází, a doufáme, že povede k léčbě, která makulární degeneraci zpomalí, například novému druhu očních kapek,“ vysvětluje Ajith Karunarathne, docent na oddělení chemie a biochemie toledské univerzity.

K tomu, aby fotoreceptory v oku mohly fungovat, potřebují derivát vitaminu A zvaný retinal. Díky němu vnímají světlo a spustí řetězec signálů směrem k mozku. „Pokud chcete vidět, potřebujete stálou zásobu molekul retinalu produkovaného v oku. Fotoreceptory jsou bez něj k ničemu,“ říká Karunarathne. Jeho laboratoř ovšem zjistila, že vystavení modrému světlu způsobuje, že retinal spouští reakce vytvářející ve fotoreceptorech jedovaté chemické molekuly.

„Je to toxické. Když na sítnici posvítíte modrým světlem, retinal zabije fotorecepční buňky tím, že se signalizující molekula na membráně rozpustí. Fotoreceptory se přitom v oku neregenerují. Když jsou mrtvé, jsou na dobro pryč,“ uvádí jeden z výzkumníků Kasun Ratnayake.

Modré světlo s retinolem zabíjí buňky bez rozdílu

Během pokusu zkusila Karunarathneova laboratoř vystavit molekulám retinalu i jiné tělesné buňky, například neurony, srdeční buňky, ale i buňky rakovinné. Jakmile si na ně pak vědci posvítili modrým světlem, buňky v důsledku reakce s retinalem odumřely. Samo modré světlo nebo retinal bez světla jim přitom nijak neublížily, vliv nemělo ani červené, žluté nebo zelené světlo. „Retinalem generovaná toxicita způsobená modrým světlem je ale univerzální. Může zabít jakýkoliv typ buňky,“ konstatuje Karunarathne.

Vědci ovšem také zjistili, že derivát vitaminu E zvaný alfa tokoferol působí v těle i oku jako přirozený antioxidant a brání, aby buňky odumíraly. Jenže když člověk začne stárnout nebo má potlačený imunitní systém, ztrácí tělo schopnost bojovat proti kombinaci modrého světla a retinalu. „V tu chvíli dochází k opravdovému poškození,“ zdůrazňuje Ajith Karunarathne.

Abychom lépe porozuměli tomu, jak buňky v oku odpovídají na každodenní vystavení modrému světlu, měří nyní laboratoř světlo vycházející z televize, chytrých telefonů nebo obrazovky tabletu. „Když se podíváte na množství modrého světla z vašeho telefonu, není to nic skvělého, ale zdá se to únosné. Některé společnosti vyrábějící mobilní telefony přidávají do obrazovek filtr modrého světla, což je podle mě dobrý nápad,“ myslí si John Payton, docent z oddělení chemie a biochemie Univerzity Toledo.

K ochraně očí přitom Karunarathne doporučuje nosit sluneční brýle, které mají vedle UV filtru i filtr na modré světlo. Zároveň je dobré vyhnout se dívání na mobil či tablet ve tmě.

„Každý rok jsou v USA nahlášeny více jak dva miliony případů věkem podmíněné makulární degenerace. Doufáme, že když zjistíme více o mechanismu slepnutí a budeme hledat metodu, jak zachytit toxickou reakci způsobenou kombinací modrého světla a retinalu, najdeme cestu, jak ochránit zrak dětí vyrůstajících v hi-tech světě,“ uzavírá Karunarathne.

-mk-