Ochranný limit, po jehož dosažení pojišťovny klientům zaplacené peníze vrací, se letos snížil pro děti a seniory na 1000 korun a pro starší 70 let nad 500 korun. Foto: Koláž ZD

Vratku doplatku na léky letos získá třicetkrát více lidí než loni

Lidí, kteří dosáhli na vratku doplatku za léky, je letos přibližně třicetkrát víc než za loňský první půlrok. Vyplývá to z údajů ze čtyř největších zdravotních pojišťoven. Ochranný limit, po jehož dosažení pojišťovny klientům zaplacené peníze vrací, se letos snížil pro děti a seniory na 1000 korun a pro starší 70 let nad 500 korun. Pojišťovny zaplatily přes 185 milionů korun, proti stejnému období loňského roku je to asi desetkrát víc. Peníze odesílají v těchto dnech.

 

Do loňského roku byl limit pro děti a seniory nad 2500 korun, pro ostatní dospělé zůstal na 5000 korunách. Největší zdravotní pojišťovna, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), loni vracela doplatky za léky necelým sedmi tisícům ze svých 5,9 milionu klientů. Letos na něj za prvních šest měsíců dosáhlo přes 221.000 lidí. Téměř 198.000 z nich byli senioři nad 70 let.

„Potvrzuje se, předpoklad, že změna limitu pomůže hlavně seniorům starším 70 let. Lidé v seniorském věku čerpají zdravotní služby ve větším rozsahu a také počet léků, které užívají, je větší. Přitom ale už nejsou ekonomicky aktivní, nevydělávají si,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Druhá největší pojišťovna, Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR (ZPMV), loni za celý rok na vratkách doplatků vyplatila 13,3 milionu korun. Letos za první pololetí to byl téměř dvojnásobek, 22,5 milionu korun.

„Klienti nemusejí pojišťovnu o vrácení přeplatků žádat. Zdravotní pojišťovna hlídá výši zaplacených poplatků sama a peníze posílá po překročení limitu zpět,“ vysvětlila mluvčí ZPMV Hana Kadečková. Dodala, že peníze přijdou buď složenkou nebo na účet.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), která má třetí nejvyšší počet klientů, v prvním čtvrtletí evidovala asi 10.000 a ve druhém kolem 26.000 lidí, kteří mají nárok na vratku. Někteří z nich měli nárok za obě čtvrtletí. Celkem šlo podle mluvčí Elenky Mazurové o 13,7 milionu korun. Loni pojišťovna vracela šest milionů za celý rok.

Čtvrtá největší ze sedmi českých zdravotních pojišťoven, Oborová zdravotní pojišťovna (OZP), loni za první pololetí poslala klientům vratky ve výši 1,2 milionu korun. Letos to bylo za stejné období více než desetkrát tolik.

Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění měla za cíl snížit spoluúčast sociálně citlivějších skupin obyvatel. Podle odhadů bude změnit letos stát celkem 440 milionů korun. Pojišťovny s tím počítaly. „Na nárůst vrácených peněz našim klientům jsme se připravili už loni při sestavování letošního rozpočtu pojišťovny,“ uvedl generální ředitel OZP Radovan Kouřil.

Limit na doplatky se počítá z nejlevnější varianty léku se stejnou účinnou látkou, může tak být reálně nižší než pacientem skutečně zaplacené částky, kvůli marži lékárny nebo pokud si vybral dražší variantu.

Vratky doplatků na léky v 1. pololetí 2017 a 2018

Zdroj: VZP, ZPMV, ČPZP, OZP

-čtk-