Ve Zlíně-Malenovicích by měla vzniknout nová krajská nemocnice za pět až šest miliard. Foto: Wikipedie

Zlínský kraj chce postavit novou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích

Zlínský kraj chce postavit novou krajskou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích. Stavba by mohla začít za dva roky, stát by měla pět až šest miliard korun, řekl včera novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Areál Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB) je podle něj už zastaralý a opravy jsou drahé. O záměru však budou ještě rozhodovat krajští zastupitelé.

 

V Malenovicích by vznikl takzvaný monoblok, který by byl pohodlnější pro pacienty i personál nemocnice. Podle Čunka se takto nyní staví všechny moderní nemocnice ve světě. „Jde o jeden prostor, kam jsou pacienti přiváženi a odtamtud jsou bezbariérově výtahy rozmístěni na operační sály, případně na ambulance a pokoje, aby to pro personál i pacienty bylo co nejkomfortnější, aby byla zajištěna co největší odbornost. Pacienti se nepřeváží jako teď mezi pavilony ve dvacetistupňovém mrazu,“ uvedl Čunek.

Vedení kraje bude nyní jednat s majiteli pozemků v Malenovicích, je jich pět desítek. Čunek je o záměru informoval dopisem. Obvyklá cena je v místě kolem 2000 korun za metr čtvereční, uvedl. Kraj chce pro nemocnici koupit pět hektarů, pozemek by tedy měl stát asi 100 milionů korun.

Monoblok by měl stát mezi bytovou zástavbou a obchodním centrem na kraji Malenovic. Podle hejtmana je lokalita nejlepší zejména díky dopravnímu napojení, vede kolem ní hlavní silnice do centra Zlína, blízko je napojení na dálnici i železniční trať. Stavba by měla trvat asi dva roky. Počítá se také s plochami pro parkování, je tam prostor pro možnou další výstavbu.

Pokud jednání o výstavbě v Malenovicích nedopadnou dobře, bude se muset s mnoha omezeními stavět v areálu nemocnice. „Bohužel v Krajské nemocnici Tomáše Bati s ohledem na její velikost a umístění, kdy z jedné strany jsme omezeni vodním tokem a z druhé zalesněným svahem, bude tato obnova velmi komplikovaná. V současné Baťovce nám chybí prostory pro moderní diagnostické přístroje, pro jedno a dvoulůžkové pokoje či návaznost záchranných složek na urgentní příjem,“ uvedl Čunek. Podle koncepce z roku 2013 by rekonstrukce pavilonů trvala 12 let a náklady by byly pět miliard korun, řekl. Musely by se zbourat některé budovy a po dobu výstavby by se musela některá oddělení přestěhovat do jiných nemocnic v kraji.

Stavba monobloku v Malenovicích by prakticky znamenala zánik současného areálu nemocnice. Mohly by tam zůstat některé neurgentní provozy či LDN, uvedl Čunek. O případném využití areálu by se podle něj teprve jednalo, možná je například po dohodě s městem bytová výstavba. „Ale to je daleko, můžeme se na to v klidu nachystat, co tam vlastně bude,“ řekl.

Hejtman zmínil možnou stavbu nemocnice loni na podzim. Kraj si však nebyl jistý, že bude na objekt dostatek místa v nemocničním areálu, proto hledal také jiná možná místa. Objevily se i informace, že by nemocnice mohla stát například v holešovské průmyslové zóně.

Na konci května Čunek uvedl, že nemocnice zůstane ve Zlíně. Přesné lokality neřekl, bál se, že po zveřejnění by o pozemky mohli mít zájem překupníci a developeři a zvýšila by se tak jejich cena. Dnes řekl, že mezi zvažované lokality patřil prostor po zbouraném nedostavěném obchodním centru, tzv. torzu, na sídlišti Jižní Svahy i lokalita mezi Malenovicemi a Kvítkovicemi, kde však byla komplikovaná protipovodňová ochrana.

-čtk-