Kromě Oblastní nemocnice Kolín jsou středočeské krajské nemocnice ve ztrátě. Foto: nemocnicekolin.cz

Většina středočeských krajských nemocnic dál hospodaří se ztrátou

Většina středočeských krajských nemocnic dál hospodaří se ztrátou, zisk vykazuje jen nemocnice Kolín. Hejtmanství provoz některých nemocnic, které zřizuje, dlouhodobě každoročně dotuje až desítkami milionů korun. V budoucnu bude vedení kraje usilovat o to, aby dotace směřovaly především na investice nemocnic, ne na jejich provoz, řekl ČTK krajský radní pro bezpečnost a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

 

Kromě kolínské nemocnice je hejtmanství zřizovatelem nemocnic v Příbrami, Benešově, Kladně a v Mladé Boleslavi.

„Středočeský kraj poskytoval řadu dotací a pomocí těchto dotací docházelo k určitému, nechci říci protiprávnímu, ale k určitému zkreslování hospodářských výsledků,“ uvedl Bezděk, který zveřejnil i hospodářské výsledky bez dotací.

Loňský hospodářský výsledek kolínské nemocnice bez dotací činil tři miliony korun v plusu, s dotací přesáhl deset milionů korun, výsledek hospodaření kladenské nemocnice skončil minulý rok bez dotace na částce minus 107 milionů korun, s dotací minus 52 milionů korun. Mladoboleslavská nemocnice loni skončila se ztrátou 53 milionů korun, po připsání dotace to bylo o 50 milionů korun ztráty méně.

Zatímco kolínská nemocnice na konci letošního prvního pololetí bez krajské dotace měla kladný hospodářský výsledek osm milionů korun, v případě kladenské nemocnice byl ke stejnému datu výsledek minus 27 milionů korun, u benešovské nemocnice minus necelých osm milionů korun, u mladoboleslavské nemocnice to bylo zhruba minus 18 milionů korun a u příbramské nemocnice minus 12 milionů korun.

Podle Bezděka hejtmanství očekává, že by se letošní výsledek kladenské nemocnice měl zlepšit o přibližně 50 milionů korun, zlepšení očekává například u mladoboleslavské nemocnice.

K dlouhodobému zlepšování hospodaření nemocnic mají podle radního například přispět společné nákupy materiálu. Rozdíly v hospodaření také ovlivňuje rozdílné platby pojišťoven za úkony v jednotlivých zařízeních. „Byť kraj je jediný akcionář, tak v zásadě nemá jakékoli právo zasahovat do toho, jakým způsobem ty jednotlivé společnosti a jejich zástupci vyjednávají o podmínkách,“ dodal Bezděk. Podle něj je vyjednávání v kompetenci ředitelů nemocnic a je to jeden z problémů, který je třeba řešit.

-čtk-