Sebastian Guth bude mít na starosti celý americký region, který sestává nejen ze Spojených států a Kanady, ale také Střední a Jižní Ameriky. Přichází z turecké divize. Foto: Bayer

Bayer mění management, Indivior zhoršuje výhled, Novartis propouští

Farmaceutickou divizi skupiny Bayer pro americký region povede nový šéf. Indivior a Novartis očekávají horší čas.

 

Skupina Bayer oznámila změnu v čele své americké pobočky farmaceutické divize. Bude jím Sebastian Guth, který k 1. prosinci letošního roku vystřídá dosavadního šéfa Carstena Brunna. Guth bude mít na starosti celý americký region, který sestává nejen ze Spojených států a Kanady, ale také Střední a Jižní Ameriky. Společnost Bayer to oznámila koncem minulého týdne ve své tiskové zprávě.

„Sebastian je vysoce respektovaný a zkušený manažer ve farmaceutickém průmyslu. Jsem nadšený, že právě on povede naši největší farmaceutickou divizi,“ řekl Dieter Weinand, člen představenstva skupiny Bayer a prezident globální farmaceutické divize. „Sebastian s sebou přináší zkušenosti z celého světa, které získal v různých vedoucích funkcích, od strategického managementu, přes marketing až po obchod. Prokázal, že na to má, a že zajistí pokračování našeho růstu v americkém regionu,“ dodal Weinand.

Guth ve vedení farmaceutické divize Bayeru pracuje už tři roky. Zastával funkci viceprezidenta divize a také ředitele pro marketing. Předtím vedl marketing globálního zdravotnického byznysu a také má na kontě zkušenosti jako prezident japonské pobočky Bayeru. Svou kariéru ve farmaceutickém průmyslu nastartoval ve společnosti Schering AG, kde zastával manažerské funkce v Asii a na Středním Výhodě. Později se stal šéfem strategického managementu pro Evropu, a to až do roku 2006, kdy se Schering AG stal součástí Bayeru. Poté byl Sebastian Guth jmenován výkonným ředitelem turecké divize této německé společnosti.

Něco si přej, padá Indivior

Poněkud jiné starosti zaměstnávají vedení společnosti Indivior, jednoho z předních výrobců odvykacích léků. Její akcie totiž během čtvrtka propadly o patnáct procent poté, co management oznámil zhoršení výhledu svých letošních tržeb. Z původních 1,13 až 1,17 miliardy dolarů došlo ke snížení odhadu asi o 150 milionů dolarů, tedy asi o třináct procent.

Za zhoršením výhledu stojí podle listu Financial Times potíže s uvedeným nového léku na trh s obchodním názvem Sublocade. Ten se do klinické praxe dostal později, než se čekalo, což výrazně ovlivnilo předpokládaný vývoj jeho prodejů. Zatímco ještě před týdnem Indivior očekával jen na tomto léku celoroční obrat mezi 25 a 50 miliony dolarů, nyní už je to jen 8 až 10 milionů. V tomto případě jde o pokles na pětinu až třetinu původního odhadu.

Akcie Indivioru se dostaly nejníže od května 2016 a jejich výprodej možná bude ještě pokračovat. Analytici společnosti Jefferies totiž snížili cílovou cenu akcií Indivioru o více než polovinu z původních 5,40 na 2,50 libry. Už dnes je tržní hodnota společnosti o 52 procent nižší než před rokem.

Navzdory současným problémům se Sublocadem je vedení Indivioru přesvědčeno, že lék má z dlouhodobého hlediska obrovský potenciál. Také věří, že tržby společnosti se letos přes miliardu dolarů přece jen přehoupnou. Navzdory tomu, že konkurence sílí. V minulých měsících se totiž na americkém trhu objevila generická alternativa Suboxone z dílny společnosti Dr Reddy´s Laboratories. Indivior se však hodlá proti tomuto kroku bránit soudní cestou.

Novartis tvrdě šetří

Horší časy očekává také švýcarská farmaceutická skupina Novartis, který hodlá zrušit až 1700 pracovních míst ve své domovské zemi a dalších 400 lidí propustí ve Velké Británii. Britské snižování stavu zaměstnanců souvisí s plánovaným ukončením výroby v Grimsby. Jde o součást strategie, jejímž cílem je redukce výrobních nákladů a růst produktivity práce. Výkonný ředitel Novartisu Vas Narasimhan uvedl, že se švýcarská skupina postupně hodlá přeorientovat od velkoobjemové výroby léků k více „specializované a personifikované produkci medikamentů“.

Vedení Novartisu už před dvěma lety představilo plán, kterým chce dosáhnout roční úspory na nákladech nejméně ve výši jedné miliardy dolarů (téměř 22 miliard korun), a to do roku 2020. Současné propouštění tak jistě nebude jediné, protože už dříve zaznělo, že do roku 2022 nastane jen ve švýcarských výrobních provozech čistý úbytek tisícovky pracovních míst. Dalších 700 lidí bude so čtyř let propuštěno z nejrůznějších nevýrobních pozic, a to po celém světě.

Rušení provozovny v Grimsby prý nesouvisí s brexitem, neboť podle šéfa britské pobočky Novartisu Haseeba Ahmada „bylo naplánováno už před referendem o výstupu Velké Británie z Evropské unie“. Podle Ahmada zůstává Novartis Velké Británii nakloněn. „Věříme, že Británie je a zůstane lídrem na poli věd souvisejících s medicínou,“ dodal Ahmad pro list Financial Times.

Petr Musil