Evžen Machytka stanul v čele ostravské fakultní nemocnice po únorovém odvolání někdejšího ředitele a bývalého sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Od té doby skončili ve svých funkcích čtyři přednostové. Foto: FN Ostrava, Linked In

Přednostové i primáři kritizují dění ve FN Ostrava

Někteří přednostové, primáři a jejich zástupci jsou znepokojeni děním ve Fakultní nemocnici Ostrava. Přes tři desítky z nich podepsaly petici, podle níž je narušena důvěra v současného ředitele Evžena Machytku. Chtějí, aby byla v nemocnici odstraněna atmosféra strachu a nejistoty. Petici včera zaslali i moravskoslezskému hejtmanovi Ivo Vondrákovi (ANO), který potvrdil, že ji obdržel. Situací by se dnes měl v Ostravě zabývat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Machytka situaci vnímá jako vyhrocenou jen z některých stran.

 

Lékaři žádají změnu způsobu chování managementu nemocnice. Ostřejší jsou odbory, které volají přímo po změně ve vedení nemocnice. „Jestli ministr ředitele neodvolá, tak se bude pokračovat v bouřích,“ řekla ČTK předsedkyně nejsilnější odborové organizace v nemocnici Zuzana Sargová. Podle ní je situace ve zdravotnickém zařízení vypjatá a zaměstnanci očekávají změnu v čele nemocnice.

„Není žádná důvěra v současného ředitele, sliby nedodržel. Pokud by tu zůstal, tak opravdu nevím, jak by se ta důvěra obnovovala,“ řekla Sargová. Podle ní hrozí odchody zaměstnanců, zůstane-li vedení stejné.

„Rostoucí napětí v této nemocnici, atmosféra strachu, nejistoty a personální politika ředitele nemocnice Evžena Machytky je (petenty) velmi trápí. Jejich obavám rozumím,“ řekl hejtman. Domnívá se, že nemocnice potřebuje krizové řízení, které situaci stabilizuje. „Tento názor budu při jednání s panem ministrem prosazovat. Pojem krizového managementu je často využíván ve spojitosti s válečnými konflikty. Mrzí mě, že to došlo tak daleko a ve Fakultní nemocnici Ostrava už se válčí,“ řekl Vondrák.

Machytka ale tvrdí, že je i významná skupina zaměstnanců, která mu stále vyjadřuje podporu, o čemž podle něj svědčí i dopis ministrovi, který zakrátko podepsalo téměř 150 zaměstnanců napříč všemi profesemi. „Této podpory si vážím a chci svou práci dělat co nejlépe i v těch horších časech,“ podotkl Machytka.

Po únorové změně vedení Fakultní nemocnice Ostrava, kdy někdejšího ředitele a bývalého sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka nahradil Machytka, bylo odvoláno několik přednostů.

Ve funkcích skončili přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek a před několika dny i přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Ondřej Šimetka, jehož odvolání vedení nemocnice zdůvodňovalo manažerským selháním. Jeho odchod zvedl vlnu nevole. Kritizovaly jej odbory i zaměstnanci nemocnice, politici i někteří odborníci či studenti Lékařské fakulty. V petici jeho návrat požadují i pacienti.

Šimetka by se do funkce zřejmě mohl vrátit. Jeho návrat by měl údajně schválit přímo ministr s rektorem Ostravské univerzity Janem Latou. Informaci ČTK potvrdil i Šimetka.

„To, jaká vlna se zvedla ze strany pacientů, kolegů i ostatních přednostů je strašně zavazující a potěšující. Pro nemocnici to může být nový stimul, byť to co se stalo, je strašné. Přednostové ale ukázali, že se umí sjednotit a že jim strašně záleží na tom špitále,“ řekl ČTK Šimetka. Přednostům nemocnice podle něj není jedno, že před půlrokem pracovali ve funkční nemocnici a teď jsou v zařízení se spoustou problémů.

-čtk-