Odborovému svazu zdravotnictví a sociální péče bude předsedat Dagmar Žitníková. Foto: OSZSP

Předsedkyní zdravotních a sociálních odborů je opět Žitníková

Předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče byla včera potřetí zvolena Dagmar Žitníková. Vede ho od roku 2010, předtím byla místopředsedkyní. Svaz odpoledne zvolil také dva místopředsedy. Ve funkci bude nadále pokračovat Lubomír Francl, další místopředsedkyní byla zvolena Jana Hnyková, bývalá poslankyně a sociální pracovnice v domově důchodců ve Velkých Hamrech.

 

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR sdružuje více než 25.000 odborářů-zaměstnanců, kteří pracují ve zdravotnictví a sociálních službách. Jde o zaměstnance všech typů nemocnic, zdravotnické záchranné služby, lázní, hygienické služby, zdravotních ústavů a dalších zdravotnických zařízení, zaměstnance domovů pro seniory, domovů pro lidi s handicapem a dalších zařízení sociální péče.

„Delegáti v diskusi velmi ocenili její dosavadní práci a skutečnost, že má velkou autoritu a zasloužený respekt nejen v odborech, ale i u sociálních partnerů,“ uvedla mluvčí odborového svazu Marie Klírová.

Žitníková je členkou odborů od roku 2005. Pracovala ve Fakultní nemocnici v Olomouci na centrálních operačních sálech a jednotce intenzivní péče, na oddělení ARO nemocnice ve Valašském Meziříčí a od roku 2004 v tamní zdravotnické záchranné službě. Působila také v domově důchodců a v ústavu pro mentálně postižené děti.

Ve funkci místopředsedy bude nadále pokračovat Lubomír Francl, který dříve působil jako vedoucí radiologický asistent v Nemocnici České Budějovice. Další místopředsedkyní byla zvolena Jana Hnyková, sociální pracovnice v domově důchodců ve Velkých Hamrech. „Dosavadní místopředsedkyně Ivana Břeňková znovu na tuto funkci nekandidovala, zůstává ale jako zaměstnanec svazu a dál se bude věnovat kolektivnímu vyjednávání na všech úrovních, ekonomice, zvláště platům a mzdám, a mezinárodním záležitostem,“ doplnila Klírová.

Sjezd, kterého se účastní asi 170 delegátek a delegátů, začal ve čtvrtek a pokračuje do soboty. V úvodním bloku vystoupili premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Odboráři oznámili spuštění petice za sjednocení platů ve státních zařízeních se mzdami v krajských a ostatních zařízeních. Babiš jim v reakci na tento požadavek řekl, že stát výši odměn neurčuje, a musí proto vyjednávat s řediteli nemocnic. Vláda podle něj odmítá plošné zvyšování tarifů všem zaměstnancům, preferuje motivační odměňování.

Podle ministra zdravotnictví teď není sjednocení platů a mezd možné, protože nemocnice nedostávají stejné částky za diagnózu od zdravotních pojišťoven. Ministerstvo ale na tomto sjednocení pracuje.

V Česku chybí v nemocnicích asi 3000 zdravotních sester, Babiš připomněl, že v Německu se jich nedostává kolem 50.000. Odbory tvrdí, že zařízení si přetahují navzájem zaměstnance vyššími odměnami. Nerovnost v odměňování za stejnou práci je podle Žitníkové důsledkem toho, že nemocnice mají různou organizační formu. Rozdíly jsou podle ní až 10.000 korun měsíčně.

Průměrný výdělek zdravotníka zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují asi 40 procent hrubého platu. Průměrný hrubý plat sester byl loni podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28.500 Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30.866 korun, v nestátní 25.434 Kč.

-čtk-