Při otevření opravené dětské polikliniky FN Motol ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že MZ bude v nejbližší době investovat v IKEM a do nové porodnice v Brně. Foto: FN Motol

Ministerstvo bude investovat do porodnice v Brně a IKEMu

Ministerstvo zdravotnictví bude v nejbližší době investovat do nové porodnice v Brně a přístavby Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Investice jsou součástí národního investičního plánu na příštích 12 let, který pro zdravotnictví počítá se 73 miliardami korun. Při otevření opravené dětské polikliniky Fakultní nemocnice Motol to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je potřeba vyřešit i situaci pražské Nemocnice Na Bulovce, jejíž objekty částečně vlastní stát a částečně Praha.

 

„Bulovka vlastně nepatří nikomu. Nikdo neinvestuje, protože 70 procent aktiv patří Praze,“ řekl premiér. V září jmenovaný ředitel nemocnice Jan Kvaček i nová radní Prahy pro zdravotnictví a sociální věci Milena Johnová (Praha Sobě) chtějí o nemocnici jednat. Podle ředitele byly předchozím vedením magistrátu schválené opravy a přístavba pavilonu chirurgie za 500 milionů korun a dalších 300 milionů korun je třeba investovat do čističky odpadních vod a kanalizace.

Pro příští rok je podle Vojtěcha naplánovaná investice ministerstva do výstavby nového objektu gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, který má stát dvě miliardy korun. „Bude největší porodnice v Česku asi s 6000 porodů ročně,“ dodal ministr.

Příští rok by se měly začít stavět také dva nové pavilony pražského IKEMu s akutním příjmem a 56 lůžky. Má stát asi 750 milionů korun, hotový by mohl být v roce 2020. Nový urgentní příjem chce ministerstvo vybudovat také v Thomayerově nemocnici v pražské Krči.

Dnes slavnostně otevřená dětská poliklinika motolské nemocnice je poslední etapovou oprav objektu dětské nemocnice, které trvaly 12 let a stály přes šest miliard korun. „Jsme jediná evropská nemocnice, která zvládla tak velikou rekonstrukci za provozu. V Heidelbergu to zkoušeli, ale vzdali to,“ řekl při otevření ředitel nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Objekt polikliniky z roku 1977 byl odstrojený na skelet, zateplený a nově obložený, přistavená byla další dvě patra. Rekonstrukce stála 565 milionů korun, z nichž 339 milionů šlo ze státního rozpočtu. V objektu sídlí dětská pohotovost a odborné dětské ambulance.

Další investice půjdou podle Ludvíka do části nemocnice pro dospělé. Současný ministr doplnil, že se plánuje také stavba nového objektu děkanátu 2. lékařské fakulty, která spolu s nemocnicí v Motole vzdělává mediky. Na 55 klinikách fakultní nemocnice je ročně ošetřeno přes milion pacientů. Dětská nemocnice je největší v Česku.

-čtk-