Celkem 5,5 miliardy ušetřily během posledních pěti let pojišťovny díky lékové politice, zejména lékovým listům. Foto: Pexels

Pojišťovny za pět let ušetřily na lécích přes 5,5 miliardy korun

Zdravotní pojišťovny za posledních pět let ušetřily na cenách léků přes 5,5 miliardy korun. Lékařům doporučují léky, které mají stejné účinky, ale jejich výrobci nabídnou pojišťovně nižší cenu. Ceny se daří snižovat také jejich revizemi ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Svaz zdravotních pojišťoven a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Ročně se za léky ze zdravotního pojištění vydá přes 50 miliard korun.

 

Velkou část úspory tvoří systém takzvaného pozitivního listu. Pojišťovny pravidelně oslovují výrobce léků, aby jim nabídli lepší cenu. Pokud výrobce dokáže pokrýt nejméně 40 procent trhu, pojišťovna ho lékařům pozitivním listem doporučí k předepisování.

„Systém lékařům léky pouze doporučuje, nejde o povinnost. U některých pacientů může být dražší alternativa potřeba například kvůli snášenlivosti pomocných látek v léku. U naprosté většiny pacientů je ovšem doporučovaný lék snášen bez obtíží,“ uvedl ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Svaz sdružuje šest menších ze sedmi zdravotních pojišťoven, jejichž klienty je asi 40 procent Čechů. Ostatní jsou klienty VZP.

Nemocnice, které dávají za léky kolem 17 miliard ročně, mohou šetřené prostředky využít podle výkonného ředitele svazu Martina Balady ke zlepšení přístupu k léčbě a zkvalitňování léčby pro své pacienty. „U jednotlivých lékařů mohou pojišťovny jejich přístup k pozitivnímu listu brát v potaz při jednáních o smlouvách,“ dodal Balada.

VZP podle mluvčího pojišťovny Oldřicha Tichého má na seznamu několik desítek léků s 25 účinnými látkami. Svaz pro první pololetí příštího roku zařadil 58 léků s 15 látkami. Jde například o léky na cukrovku, vysoký tlak, astma, řadu infekčních nemocí včetně žloutenky typu C a k léčbě revmatických či nádorových onemocnění.

VZP ušetřila na lécích od roku 2013 asi pět miliard korun, svazové pojišťovny kolem půl miliardy. „VZP svoji aktivní lékovou politiku neopírá jen o pozitivní listy, ale jako jediná zdravotní pojišťovna pravidelně a systematicky podává například i žádosti o zkrácené revize na SÚKL,“ dodal Tichý. Při těchto revizích lékový ústav přehodnotí maximální schválenou cenu léků a jeho případnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění v případě, že by roční úspora mohla přesáhnout 30 milionů korun nebo pět milionů u vysoce inovativních léčivých přípravků.

K přibližně 50 miliardám korun, které vydá za léčiva veřejné zdravotní pojištění, přidávají další výdaje za léky také domácnosti. V roce 2016 podle Českého stastistického úřadu vydaly na osobu asi 2250 korun ročně. Za doplatky léků na předpis to bylo 10,3 miliardy korun, za volně prodejné léky asi 13,5 miliardy.

-čtk-