Petr Chudomel, ředitel kolínské nemocnice, pod níž kutnohorské zařízení spadá, minulý týden varoval před tím, že příští rok v Kutné Hoře nebude možné zajistit chirurgickou péči v akutním režimu v potřebné kvalitě a personálním zabezpečení. Foto: Wikipedia

Situací v kutnohorské nemocnici se má zabývat pracovní skupina

Situací v kutnohorské nemocnici, kde kvůli nedostatku lékařů hrozí omezení chirurgické péče, se má zabývat nově ustavená pracovní skupina. Měli by v ní být zástupci města, kraje, oblastní nemocnice a zdravotních pojišťoven. Na včerejším jednání kutnohorského zastupitelstva to uvedl krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Projednanou koncepci by následně měli schválit městští i krajští zastupitelé.

 

Petr Chudomel, ředitel kolínské nemocnice, pod níž kutnohorské zařízení spadá, minulý týden varoval před tím, že příští rok v Kutné Hoře nebude možné zajistit chirurgickou péči v akutním režimu v potřebné kvalitě a personálním zabezpečení. Pacienty s akutními problémy by podle Chudomela měla záchranná služba vozit do 15 kilometrů vzdáleného Kolína. Všeobecná chirurgická ambulance má být bez nočního provozu.

Bezděk dnes řekl, že žádný oficiální materiál o takových změnách nehovoří. Konečná koncepce se bude teprve projednávat. Krajská rada v roli valné hromady oblastní nemocnice má jednat o péči v kutnohorské nemocnici 7. ledna.

„Nebude přijato žádné rozhodnutí, které by poškozovalo zájmy občanů Středočeského kraje a občanů tohoto regionu,“ prohlásil Bezděk. Zdůraznil, že hejtmanství plně respektuje smlouvy uzavřené při převodu nemocnice z města na kraj včetně závazku zajistit obdobný rozsah zdravotní péče. Zároveň však připomněl, že kutnohorská nemocnice je dlouhodobě v červených číslech. Ztráta se nyní pohybuje kolem deseti milionů korun.

-čtk-