Dotace pro lidi s těžkým postižením by mohla zahrnovat plošiny, rampy, schodišťové sedačky či elektrické skútry. Foto: pxhere.com

Sněmovna podpořila rozšíření nároku na pomůcky pro postižené lidi

Okruh zdravotně postižených lidí, kteří mají nárok na dotaci na takzvané zvláštní pomůcky, se možná rozšíří. Sněmovna ve včerejším úvodním kole podpořila poslaneckou novelu, jež by také zvýšila příspěvek na nejvíce nákladné pomůcky, jako jsou šikmé a svislé zvedací plošiny. Předlohu nyní projednají sociální a zdravotnický výbor.

 

Dotaci novela zvyšuje o 100.000 korun na půl milionu korun. „Současná realita u zmíněných pomůcek je taková, že buď žadatel získá nějaký další příspěvek na pořízení od některé z nadací, nebo si prostě tuto pomůcku nemůže dovolit,“ napsali v důvodové zprávě předkladatelé z řad KDU-ČSL, ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN v čele s lidovcem Vítem Kaňkovským.

Na příspěvek by mohli mít podle novely nově nárok lidé s těžký omezením pohyblivosti kvůli postižení cév v nohách a kvůli oběhové nedostatečnosti při onemocnění srdce. Žádat o dotaci by mohli i lidé s prokázaným těžkým poškozením plicních funkcí. Dotace by mohla zahrnovat například plošiny, rampy, schodišťové sedačky a elektrické skútry.

Bez těchto pomůcek se postižení, na něž by se měl zákon nově vztahovat, podle předkladatelů neobejdou. Rozpočtové dopady novely odhadli autoři na 73 milionů korun.

-čtk-