Částka na zvýšení příspěvku na péči není zahrnuta ve státním rozpočtu a bude ji třeba najít z rozpočtů rezortů. Foto: Koláž ZD

Sněmovna zvýšila příspěvky na péči o těžce a nejvíce postižené o několik tisíc korun

Příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením se asi zvýší o 6000 korun na 19.200 korun měsíčně. Obdobně se má zvýšit příspěvek na péči o těžce postižené o 4000 korun na 12.800 až 13.900 korun měsíčně podle věku. Takřka jednomyslně to včera schválila Sněmovna v senátní novele o sociálních službách. Zvýšení vyjde státní rozpočet na 4,7 miliardy korun ročně, celkové náklady při současné výši příspěvků jsou zhruba 24,3 miliardy korun.

 

Změny znovu posoudí horní komora parlamentu, která původně navrhovala jen zvýšení příspěvku u nejvíce postižených. Sněmovní doplnění má zajistit, že příspěvky pro postižené ve dvou nejvyšších stupních nebudou tolik rozdílné vzhledem k tomu, že ani míra postižení se nemusí příliš lišit. Ministryně práce a sociální věcí Jana Maláčová (ČSSD) změny podpořila s tím, že vycházejí z růstu životních nákladů a minimální mzdy.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připomněla, že částka na zvýšení příspěvku na péči není zahrnuta ve státním rozpočtu a bude ji hledat ve spolupráci s dalšími členy vlády. Maláčová chce finance hledat v ušetřených penězích na dávkách v hmotné nouzi. „Díky tomu můžeme navýšit příspěvek na péči na nepojistné dávky,“ řekla na tiskové konferenci.

Příspěvek na domácí péči pro lidi v nejtěžším čtvrtém stupni postižení, kteří jsou zcela závislí na pomoci druhých, by se měl zvýšit od počátku příštího roku. Příspěvek na péči o těžce postižené se má zvýšit od července 2019. Navýšení se bude týkat zhruba 110.000 osob, z toho 25.000 plně závislých, které potřebují celodenní péči. „A na takovouto intenzitu je 19.200 korun minimální hranice z mé perspektivy, uvedla Maláčová.

Příspěvky postiženým ve třetím stupni se podle návrhu Romana Sklenáka (ČSSD) zvýší na 12.800 korun pro dospělé a na 13.900 korun korun pro lidi do 18 let. „Můžeme jejich poměrně těžký život učinit o něco snesitelnější, o něco důstojnější, o něco šťastnější,“ uvedl Sklenák. V tříhodinové debatě to výslovně podpořili Piráti, lidovci nebo TOP 09, která neúspěšně navrhovala pravidelnou valorizaci v návaznosti na minimální mzdu. Sněmovna o přípravu valorizace nakonec požádala vládu a dala jí na to čas do září příštího roku.

Nepřijatý konkurenční návrh Lenky Zdražilové (ANO) počítal s nižším nárůstem – o 4000 korun na 17.200 korun pro zcela závislé a o 3000 korun na 11.800 korun u těžce postižených dospělých, respektive na 12.900 korun u dětí a mladistvých. ODS navrhovala zvýšit příspěvek všem bez ohledu na to, kde je ta péče poskytovaná, což by podle občanských demokratů znamenalo navýšení výdajů o celkem 7,5 miliardy korun.

Za poskytnutí terénních sociálních služeb nyní lidé platí 130 korun za hodinu. Ze současného příspěvku tak zaplatí podle senátorů tři a čtvrt hodiny péče denně. Jeho navýšení by jim podle nich umožnilo využít o půldruhé hodiny více.

-čtk-