Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) zůstává bez řádného ředitele, poslední rezignoval loni v říjnu. Ředitel vzejde z nového výběrového řízení, protože ministr Adam Vojtěch se pro žádného uchazeče nerozhodl. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. Foto: Wikipedie

Ministr zrušil výběrové řízení, které skončilo patem. FN Ostrava dál nemá nového ředitele

Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) stále nemá nového ředitele. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že nevybral ani jedno z adeptů, kteří uspěli v konkurzu s nerozhodným výsledkem. Ministrovo rozhodnutí ovšem kritizují odbory. 

 

Ostrava je bez řádného ředitele od loňského října, kdy rezignoval Evžen Machytka. Do funkce nastoupil poté, co ministr loni v únoru odvolal bývalého ředitele a někdejšího sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Nejprve byl řízením pověřen a poté uspěl i v konkurzu, kde Machytka získal stejný počet hlasů jako lékař Jiří Havrlant, který se účastnil obou výběrových řízení. V nynějším konkurzu s Havrlantem uspěla ještě primářka Krevního centra FNO Zuzana Čermáková. Machytka ale loni v říjnu na svou funkci rezignoval, když vyvrcholila jeho kritika za personální změny.

Ministr Vojtěch tvrdí, že si vyslechl řadu názorů na oba kandidáty, které se však zásadně různí, až polarizují.

„Důkladně jsem zvážil všechny varianty a vyslechl si řadu názorů na oba kandidáty s nejvyšším počtem hlasů jak ze strany výběrové komise, zaměstnanců nemocnice, místních odborů, kraje a města, tak ze strany lékařské odborné společnosti, akademické obce i ze strany lokálních novinářů, kteří situaci bedlivě sledují. Tyto názory se však zásadně různí, až polarizují,“ řekl k tomu Vojtěch.

Obává se proto toho, že by volba jednoho či druhého kandidáta nepřinesla potřebné dlouhodobé zklidnění. „Z toho důvodu jsem se rozhodl využít své právo a zrušit výběrové řízení a vypsat nové. Netěší mě to, byl bych nejraději, kdyby nemocnice již měla svého právoplatného ředitele. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že nové výběrové řízení je v tuto chvíli jediný možný správný krok ve prospěch nemocnice,“ doplnil ministr.

S takovým vysvětlením ale nesouhlasí předsedkyně nejsilnější odborové organizace v nemocnici Zuzana Sargová. Podle ní byla podobná situace i loni, odbory se proti Machytkově jmenování do funkce ředitele ohrazovaly a ministr ho přesto vybral. Konkurz na nového ředitele by mohl být vyhlášen už v tomto týdnu. Podle Sargové se ale uchazeči budou za takové situace do třetího výběrového řízení hledat těžko.

Nemocnici zatím povede Petr Vávra, který byl jejím řízením pověřen po loňské rezignaci Evžena Machytky.

-čtk-