Big Data Institute (BDI) sídlí v nové budově Oxfordské univerzity v Old Road Campus. Novartisu mimo jiné poskytne počítač, který z dat od 5 miliónů vyvodí možnosti léčby včetně potenciálního vývoje zcela nových léků. Foto: BDI

Novartis a Oxford mají společný podnik, Bayer a Pfizer budou propouštět

Společný podnik Novartisu a Oxfordské univerzity se zaměří na využití dat k lepšímu porozumění různých chorob a vývoji efektivnějších léků. Bayer a Pfizer propustí až tisíce lidí.

 

Švýcarská farmaceutická skupina Novartis a Big Data Institute (BDI) při Oxfordské univerzitě oznámily koncem minulého týdne založení společného podniku. Ten má trvat nejméně pět let a jeho ambicí je stát se světovým lídrem ve využití dat pacientů za účelem vývoje efektivnějších léků na různé nemoci. Na svých webových stránkách to uvedl právě Novartis.

Pomoci jim v tom má umělá inteligence, která bude schopná zpracovávat široké datasety, analyzovat je a již s předstihem odhadovat, jaká léčba by pro konkrétního pacienta byla vhodná. Zpočátku se bude jednat o léčení zánětlivých nemocí, roztroušené sklerózy a psoriázy.

Data od pěti milionů lidí

Aliance farmaceutické firmy a zástupce akademické sféry bude využívat anonymizovaná data přibližně od pěti milionů pacientů z Velké Británie, od partnerských mezinárodních organizací a v neposlední řadě také data, která Novartis získal během svých klinických testů. Oxfordská univerzita dodá mimo jiné počítač, který z nasbíraných dat vyvodí možnosti léčby včetně potenciálního vývoje zcela nových léků.

Kromě toho si Novartis a BDI od spolupráce slibují, že budou schopni přinést zcela nový vhled do charakteristik a specifik jednotlivých chorob a porozumět například tomu, co způsobuje jejich progresi, nebo co mají zkoumané nemoci společného. Devízou bude právě to, že data jednotlivých pacientů lze vzájemně porovnávat a tím pádem z nich zjistit to, co je prakticky nemožné, když se lékaři snaží určit diagnózu a terapeutický postup u jednotlivce standardním způsobem.

„Naše spolupráce s Big Data Institute nám umožní kombinovat různé typy dat a využívat nejmodernější analytické kapacity k tomu, abychom dokázali změnit náš pohled na choroby, na to, jak je zjišťujeme a léčíme,“ uvedl v tiskovém prohlášení John Tsai, ředitel zdravotnického výzkumu v Novartisu. „Aliance má potenciál změnit způsob, kterým vytváříme naše budoucí výzkumné programy,“ dodal.

„Naše spolupráce s Novartisem přinese oběma zúčastněným stranám schopnosti ke zvýšení rozsahu a efektivnosti klinického výzkumu a sdílení a podrobnou analýzu dat, která dosud nemá obdoby,“ uvedl Gil McVean, ředitel Big Data Institute. „BDI umožňuje překračovat tradiční hranice vědeckého bádání a využít technologické inovace ku prospěchu pacientů,“ dodal.

Na projektu se po dobu jeho trvání budou podílet i další instituce, jako například Medical Research Council při Harwellově institutu nebo Oxfordská katedra statistiky.

Bayer a Pfizer propustí tisícovky lidí

Uplynulý týden ale přinesl i méně radostné zprávy. Nadnárodní skupina se sídlem v Německu, Bayer, oznámila, že v rámci svého úsporného programu bude snižovat počet zaměstnanců. Celosvětové má jít o úbytek až dvanácti tisíc pracovních míst. Před pár dny přišla s oznámením, že během dvou let zavře svůj provoz v Robinsonu, pensylvánském městečku nedaleko Pittsburghu.

Podle portálu FiercePharma.com přijde o práci šest stovek lidí. Podle vyjádření společnosti jde především o místa v administrativě, informačních technologiích nebo o právnické pozice. „Provoz budeme omezovat a ukončovat rozumným tempem v průběhu příštích dvou let, abychom našim zaměstnancům dali dost času na nalezení nových pracovních míst. Zároveň chceme zajistit, aby naši odběratelé na dodávkách uzavření této provozovny nepocítili,“ uvedla společnost v tiskovém prohlášení.

V okolí Pittsburghu skupina Bayer zaměstnává ještě dalších asi 1300 lidí na několika pobočkách. Zmíněných dvanáct tisíc zaměstnanců má být propuštěno do konce roku 2021. Přibližně polovina z nich má připadnout na administrativní pracovníky a zaměstnance v obchodních službách. Necelá tisícovka se jich pak bude muset poroučet z oddělení výzkumu a vývoje.

Propouštět bude i americká farmaceutická skupina Pfizer. Nejnověji půjde o zrušení 150 pracovních míst ve výzkumu a vývoji. Souvisí to s plánem společnosti zastavit financování dalšího vývoje pěti biosimilárních léků. „Rozhodnutí je v souladu s naším záměrem lépe alokovat zdroje do programů, z nichž mohou vzejít léky, které mají jen úzký okruh alternativ nebo kde dokonce žádné nejsou,“ uvedlo tiskové oddělení Pfizeru pro portál Biopharma-reporter.com.

Pfizer již před dvěma týdny oznámil, že zruší asi 1700 pracovních míst v Indii poté, co v roce 2015 dokončil akvizici společnosti Hospira. Právě dvě její bývalé provozovny v indických městech Irungattukottai a Aurangábád hodlá Pfizer uzavřít, a to ještě v tomto roce. Podle portálu FiercePharma.com je důvodem jejich dlouhodobá ztrátovost.

Petr Musil