Dosavadní náměstkyně Hana Albrechtová se od 1. ledna stala novou ředitelkou jihomoravské záchranky. odboráři proto končí s protesty. Foto: ZZSJmK

Stávková pohotovost jihomoravských záchranářů končí

Stávková pohotovost jihomoravských zdravotnických záchranářů s nástupem nové ředitelky záchranné služby dneškem končí. Odbory očekávají, že s nimi nastupující ředitelka bude jednat, řekl ČTK předseda odborů Bohuslav Zrza.

 

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři v červenci 2016, poukazovali na odchod lékařů, rušení posádek, údajně přehnanou kontrolu a špatnou komunikaci s vedením. Část zaměstnanců požadovala odchod nyní už bývalého ředitele Milana Klusáka, který stál v čele záchranky devět let. Jiná část zaměstnanců se ale postavila za ředitele. Klusák na konci roku odešel do důchodu. Počínaje lednem jej nahrazuje dosavadní náměstkyně pro zdravotní péči Hana Albrechtová, kterou na základě výběrového řízení na začátku prosince jmenovali jihomoravští radní.

Odbory od nové ředitelky očekávají, že s nimi bude jednat. „Ne jako ředitel Klusák, který prosazoval aroganci moci, kdy o všem rozhodoval on a s odbory nejednal,“ uvedl Zrza. Odbory podle něj budou po nové ředitelce chtít, aby společně přiměli k návratu ty lékaře, kteří údajně kvůli řediteli Klusákovi z organizace odešli. Požadovat také budou změny na postech inspektorů provozu, inspektoři se podle Zrzy dopouštěli hrubých pracovních prohřešků. Očekávají také slušné jednání se zaměstnanci, což podle Zrzy za Klusákova vedení nebylo.

Nastupující ředitelka Albrechtová uvedla, že věří ve zklidnění situace. „A co se týká stávkové pohotovosti, samozřejmě jsem ráda, že bude od ledna zrušena, nicméně chci všechny ujistit, že zdravotnická záchranná služba i v době stávkové pohotovosti fungovala na sto procent,“ řekla Albrechtová. Uvedla, že schůzku s odboráři zatím domluvenou nemá, ale jakmile převezme agendu, plánuje se setkat se všemi třemi odborovými organizacemi.

-čtk-