Nemocnice Frýdlant prožila těžké období, nyní se snaží získat zpět důvěru pacientů. Foto: TC

V Nemocnici Frýdlant ode dneška začnou znovu operovat

V soukromé Nemocnici Frýdlant ze skupiny EUC začnou po otravě devíti pacientů poprvé znovu operovat. V plánu jsou dnes první dvě operace, ve středu a čtvrtek budou následovat další. Krajští hygienici v minulém týdnu ukončili kontrolu operačních sálů, a nic tak nebrání obnovení operací. Vyšetřování příčin otravy ale zatím neskončilo. Podle policie potrvá ještě měsíce.

 

Operace se v Nemocnici Frýdlant na Liberecku zastavily na konci loňského listopadu, když devět z 16 pacientů operovaných v jediném týdnu dostalo otravu krve. Šlo o různé operace – kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Operace dělaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry. Zatím stále není jasné, jak se pacienti mohli nakazit. Nikdo ale nezemřel. Poslední pacientku propustili v lednu z liberecké nemocnice, kam většinu postižených převezli.

Podle mluvčí nemocnice Dity Fuchsové před obnovením operací provedli v nemocnici bezpečnostně technické prohlídky nad rámec legislativy a doporučení výrobců a certifikovaných dodavatelů. Jednalo se například o nadstandardní opakované kontroly přístrojů sloužících k operačním výkonům, jako jsou sterilizátory a narkotizační přístroje. První dnešní operace je gynekologická, další výkony budou v režimu jednodenní chirurgie.

-čtk-