Zřízení akciové společnosti Nemocnice Středočeského kraje vyjde na deset milionů korun, což odpovídá základnímu kapitálu tohoto subjektu. Foto: Koláž ZD

Středočeský kraj založí servisní firmu pro své nemocnice

Středočeský kraj založí obchodní společnost, která bude poskytovat servis oblastním nemocnicím. Měla by zajišťovat společný nákup, organizovat výběrová řízená či provozovat centrální objednávkový systém. Zároveň bude dohlížet na investice a v dohodnutých případech za nemocnice i jednat například se zdravotními pojišťovnami. Podle vedení hejtmanství se tím ušetří. Návrh včera schválili krajští zastupitelé.

 

„Jde o model, který už v některých krajích úspěšně funguje. Slibujeme si od něj především úsporu finančních prostředků a zajištění dlouhodobé ekonomické stability krajského zdravotnictví,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Alternativou bylo holdingové uspořádání, které je však podle radního méně vhodné.

„Jsem přesvědčen o tom, že středočeské nemocnice nějakou formu zastřešení potřebují pro to, aby bylo možné organizovat centrální nákupy,“ podpořil návrh poslanec a zastupitel za opoziční ODS Martin Kupka, který byl v minulosti náměstkem pro zdravotnictví.

Předseda zastupitelů za STAN Věslav Michalik kritizoval, že ve správní radě nové společnosti není nikdo z nejsilnějšího opozičního klubu, tedy ze STAN. Starostové do správní rady, která by měla činnost nové společnosti kontrolovat, navrhovali svou zastupitelku Pavlu Štrobachovou. Návrh ale nebyl přijat. Zastupitelstvo do orgánů společnosti vedle zástupců ANO, ČSSD a KSČM vybralo předsedu klubu ODS Tomáše Havlíčka.

Zřízení akciové společnosti Nemocnice Středočeského kraje vyjde na deset milionů korun, což odpovídá základnímu kapitálu tohoto subjektu. Podle Bezděka bude nová společnost zaměstnávat sedm lidí. Na ředitele by mělo být vypsáno výběrové řízení, zatím firmu dočasně povede ředitel mladoboleslavské nemocnice Ladislav Řípa.

Kraj v minulosti zřídil Asociaci středočeských nemocnic, jejímž úkolem bylo centralizovat některé činnosti oblastních zdravotnických zařízení. Měla formu zapsaného spolku podle občanského zákoníku. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) předpokládá, že tento spolek bude zrušen. Poukázala na to, že členství v asociaci bylo dobrovolné, zatímco v nové společnosti budou nemocnice povinně. Asociace středočeských nemocnic vznikla za bývalé koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, nyní hejtmanství řídí ANO a ČSSD s podporou KSČM.

„Je pravda, že před dvěma lety jsme zvažovali, jakou formu zvolit, tehdy se jevila s ohledem na stav některých nemocnic nejvhodnější Asociace středočeských nemocnic. Pokládám za plné právo současné rady vydat se jinou cestou,“ dodal Kupka.

-čtk-