Jednání zahájil a vedl Velvyslanec strašného Sysifa astrofyzik Jiří Grygar. Skeptici sice svoji akcí pojímají jako rozverný happening, ale upozorňují přitom na vážný problém - iracionalita mj. ohrožuje zdraví ba i život. Foto: Ludmila Hamplová

Bludné balvany za homeopatika na křivdu, neexistující opičí mor i „léčbu“ rakoviny pomocí džusů

Šíření nesmyslů nejen o lidském zdraví zasáhlo také svět politiky, proto se letošní ročník vědeckých anticen Bludné balvany zaměřil mimo jiné na tuto oblast. Bludné balvany za rok 2018 byly právě uděleny Českým klubem skeptiků Sisyfos a putují například za Andrejem Babišem a jeho homeopatiky na křivdu, Tomio Okamurou, který rozšířil lživou informaci o šíření neexistujícího opičího moru, nebo profesorkou Věrou Adámkovou, poslankyní za ANO, která je sama certifikovanou homeopatkou. K oceněním i letos patří šarlatáni na poli humánní či veterinární medicíny, kteří nabízí nijak neověřené metody svým lidským a zvířecím pacientům.

 

I v loňském roce se potvrdilo, že iracionalita pronikla do veřejného života. Proto zlaté vědecké anticeny Bludné balvany putují v tomto roce hned k několika politikům, kteří do světa vypustili své „alternativní“ myšlenky. Nebyli však jediní, kdo si vysloužil toto ocenění. Mezi úspěšné laureáty patří hned několik veřejných činitelů. „Obecně se snažíme vyhýbat politice, ale v okamžiku, kdy politici vstupují na pole vědy a v současnosti hlavně zdravotnictví, je potřeba se prostě ozvat,“ vysvětluje Leoš Kyša, novinář a spisovatel, a také místopředseda Českého klubu skeptiků Sisyfos. Zdůrazňuje přitom, že Bludné balvany nejsou uděleny za politickou činnost, což ukazuje i široký záběr, kdy Zlatým Bludným balvanem v kategorii družstev byli oceněni představitelé a představitelky ANO, SPD i Pirátů.

Konkrétně byl oceněn Tomio Okamura, předseda SPD a místopředseda poslanecké sněmovny, za šíření lživých informací o neexistujícím opičím moru, který mají podle něj šířit uprchlíci. Tak zcela zbytečně vyvolal paniku. Ocenění si vysloužil i jeho stranický kolega, poslanec Radek Koten, který trpí hrůzou z mikrovlnek a považuje je za „stroj, který nás pomalu zabíjí“. Profesorka medicíny (!) a poslankyně ANO Věra Adámková se pak na půdě sněmovny chlubila tím, že je „certifikovaný homeopat“, a proto musí jednoznačně zabránit tomu, aby se některá homeopatika vázaná na lékařský předpis dostala do volného prodeje, protože by mohla lidské tělo poškodit. „Homeopatické preparáty v sobě neobsahují jedinou molekulu původní látky, a proto mohou poškodit maximálně tak pacientovu peněženku. Pravidelně to ukazují skeptici po celém světě, kteří se homeopatiky vesele předávkovávají. Pokud paní profesorka bude chtít, rádi ji na příští předávkování vezmeme mezi sebe a zbaštíme každou homeopatickou pilulku na předpis, kterou nám sežene,“ slibují čeští skeptici.

Toto pozvání platí i pro premiéra a předsedu ANO Andreje Babiše, který se v březnu loňského roku svěřil národu, že užívá „homeopatika na křivdu“. „To se nám všem, samozřejmě, ulevilo, protože, když se bude cítit naším balvanem ukřivděn, prostě si dá pár cukrových kuliček a hned bude všechno v pohodě,“ uklidňují skeptici. Poslední oceněnou v tomto zlatém politickém družstvu je členka republikového výboru Pirátů Daniela Bílá, která sama užívá preparáty CDS (zředěný roztok průmyslového bělidla) a hledá i cesty, jak s jejich pomocí léčit roční dítě. „Jako správná alternativní vyznavačka nevěří odborníkům, má přece svoji hlavu. Deníku N řekla, že užívání CDS a MMS určitě není nebezpečné a navíc je to vědecky dokázané. Tak určitě, paní Bílá, tak určitě,“ konstatují skeptici. Podle nich je nebezpečné, když veřejný prostor začne ovládat iracionalita, což se týká i politiků. „V okamžiku, kdy politik začne lidi strašit vymyšlenou nemocí, v televizi poučovat o schopnostech homeopatické léčby nebo se zastávat zdraví nebezpečného šarlatánství, cítíme, že musíme vstoupit i na půdu politiky a hlasitě říct, že ti, kdo mají zemi řídit podle nejnovějších vědeckých poznatků a spoléhat se na racionalitu, propadají iracionálním bludům,“ upozorňuje Leoš Kyša.

Vyléčím jakékoliv zdravotní problémy, tvrdí ocenění šarlatáni

Také během letošního ročníku udílení Bludných balvanů se potvrdilo, že šarlatáni a podvodníci úspěšně nabízí své služby na poli medicíny. Využívají tak svého osobního kouzla i možnosti, že tvrdit a slíbit mohou naprosto cokoliv. Týká se to držitelů zlatého i stříbrného Bludného balvanu v kategorii jednotlivců, lékaře Jana Šuly a samozvaného terapeuta Michala „Sharka“ Haška. První z nich se věnuje „psychoneuroimunologii“, ve skutečnosti neexistujícímu vědnímu oboru. Od nemocných pak inkasuje desítky až stovky tisíc korun, což prokázala reportáž České televize. „Léčba je to zřejmě ušitá na míru, protože vychází z výsledků vyšetření švýcarské instituce s honosným názvem Institute for Biomodulation Medicine. Pravda, když na udávanou adresu vyrazil Jiří Leschtina z České televize, nalezl jen mrazírnu. Klinika, na které prý náš laureát také pracuje, se zabývá především distribucí zmrzliny. Asi jen technická komplikace nebo krytí před vědeckou špionáží, protože na základě těchto výsledků připravuje ‚vakcíny‘, které přinejmenším podle faktury obsahují látky, které nikdo s výjimkou doktora Šuly nezná,“ popisují skeptici jen malou část zamotaného příběhu Jana Šuly, který si nedávno změnil jméno na Ian Sulla a s lidskou důvěřivostí podniká spokojeně dál.

K úspěšným šarlatánům se řadí také Michal „Shark“ Hašek, který doslova v přímém přenosu skrze sociální sítě „léčil“ svou matku z malobuněčného karcinomu plic. Když této diagnóze podlehla, pouze zkonstatoval, že ona sama selhala, když neměla dostatečnou důvěru ve své vlastní uzdravení. Nyní tento člověk vybudoval vlastní „cestovní kancelář“, kdy mnohdy vážně nemocné zve na Bali, kde tráví většinu času a nabízí jim „léčbu“ postavenou mimo jiné na popíjení ovocných a zeleninových šťáv. „V posledních letech se objevuje nový a znepokojivý trend. Počiny našich oceněných se stávají nebezpečnějšími, už nejde jen o peníze jejich ‚klientů‘, stále častěji jde doslova o jejich život,“ varuje Jaromír Šrámek, lékař a předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Předražený cukr i pro zvířata doporučuje asociace veterinárních lékařů

Iracionalita se nevyhýbá ani veterinární medicíně, což potvrzuje letošní ocenění stříbrným Bludným balvanem v kategorii družstev pro Českou asociaci veterinárních lékařů malých zvířat za „podporování odborné úrovně veterinárních lékařů v homeopatii jakožto alternativní metodě“. Tato asociace mezi svými členy propagovala 1. výroční konferenci veterinární homeopatie. A to navzdory skutečnosti, že asociaci lze vnímat jako odbornou společnost, která má garantovat odborné vzdělání svých členů a zabývat se kvalitou poskytované péče. „ Českou asociaci veterinárních lékařů malých zvířat tak lze považovat za odbornou společnost, která by měla klást důraz na odbornou kvalitu prezentovaných akcí. Avšak propagace 1. výroční konference veterinární homeopatie nepatří ani mezi zvyšování odborné úrovně jejich členů, ani k novinkám ve veterinární medicíně. Zároveň propagace této alternativní konference na první pohled vyvolává dojem, že jedním z organizátorů je odborná společnost, což této konferenci dodává věrohodnost,“ zdůvodňují skeptici své ocenění.

Bronzový bludný balvan v kategorii družstev si odnesla redakce časopisu Nová Regena „za pravidelnou dávku nepravd, pseudověd a mýtů“. „Angína je blokáda v oblasti 5. čakry, což znamená, že jde o nějaký problém, který ten člověk chce vyjádřit slovně, ale když už to dostoupá do hrdla, řekne si, že to není vhodné něco takového říct, emoce se zablokuje, a trvá-li to dlouho a opakovaně, může to odnést štítná žláza, hlasivky, opakované angíny, krční páteř. Další úhel z pohledu čínské medicíny je například ten, že krční mandle podle čínské medicíny patří pod ledviny a ledviny jsou strachy, obavy, deprese a partnerské vztahy,“ citují skeptici jeden z článků časopisu. Ten mimo jiné doporučoval „léčbu“ děložních myomů pomocí bylinných směsí, akupunktury a diety.

Na bronz v kategorii jednotlivců v tomto roce dosáhla Katarína „archanděl Uriel“ Kuňová „za používání alternativních technik vyšetřování a trestání těžkých zločinů“.  Jedna ze zakladatelek gnostické sekty Avenna, léčitelka a koučka osobního rozvoje, patří podle skeptiků mezi „ty osvícené“. I proto tato jasnovidka nabízí své služby policii. „Bohužel pro naši laureátku orgány činné v trestním řízení nemají pro její jasnovidnost pochopení. Dokonce to zašlo tak daleko, že když sama dodala policii pachatele závažného trestného činu, o kterém policie vůbec nevěděla, byla nakonec na podzim loňského roku sama odsouzena k podmíněnému trestu,“ konstatují skeptici. Konkrétně tato laureátka „byla osvícena přesvědčením, že syn jejího známého sexuálně zneužívá svoji mladší sestru“. V tomto duchu zpracovala otce tohoto nešťastníka, který se k nátlaku na syna drsným způsobem přidal. „Chlapec se navzdory velmi plastickému líčení své budoucnosti Kuňové nepřiznal, tím méně se nestal její hračkou. Do případu se vložila Policie, vyšetřování sexuální zneužívání nepotvrdilo a na lavici obžalovaných se ocitla sama Kuňová. Právní kvalifikace jejího činu byla vydírání. Vzhledem k tomu, že je pravděpodobné, že chlapec, který se nechtěl stát na základě křivého obvinění její hračkou, byl tím vším vážně psychicky poznamenán, měl by se celý případ stát mementem,“ shrnují skeptici jeden z případů, kdy lidská iracionalita vede k vážným škodám.

Ludmila Hamplová