Výsledky jsou lepší, než se očekávalo a farmaceutické firmy ujišťují své investory, že se nemusejí – i přes různé hrozby plynoucí například z konkurence generik – bát o své peníze. Foto: Pixabay

AstraZeneca, AbbVie i Bristol-Myers překonaly v prvním čtvrtletí očekávání trhu

Výsledky trojice farmaceutických firem byly za první letošní kvartál lepší, než se všeobecně očekávalo. AbbVie mírně zvyšuje prognózu svého celoročního zisku.

 

Přestože americká farmaceutická společnost se sídlem v Chicagu překonala v prvním letošním čtvrtletí očekávané tržby i zisk, na investory to příliš nezapůsobilo. Akcie totiž na konci minulého týdne po oznámení výsledků reagovaly poklesem o více než dvě procenta. Na vině jsou obavy investorů o to, jak si v příštích měsících povede Humira.

Tento lék na revmatoidní artritidu a psoriázu totiž společnosti AbbVie přináší přes šestapadesát procent z celkových tržeb, avšak v poslední době čelí konkurenci lacinějších generických produktů. Že jsou obavy na místě, se projevilo právě v prvním letošním kvartálu, kdy prodeje Humiry poprvé klesly, a to o 5,6 procenta. Přesto za ni AbbVie utržila bezmála 4,5 miliardy dolarů (přes 100 miliard korun), což bylo o necelých sto milionů dolarů více, než očekávali analytici.

AbbVie zlepšila výhled

AbbVie také upravila směrem vzhůru celoroční výhled svého zisku. Ten by měl v přepočtu na akcii vzrůst asi o jedno procento. „Výsledky ani úprava prognózy nijak zásadně nemění naše očekávání, zejména s ohledem na nejistý vývoj kolem Humiry,“ řekl agentuře Reuters Vamil Divan, analytik Credit Suisse.

Farmaceutická společnost se nachází pod jistým tlakem, neboť musí investory přesvědčit, že je schopna blížící se konec patentové ochrany Humiry ustát. Ve Spojených státech, tedy největším odbytišti tohoto léku, přestane být chráněna už v roce 2023, tedy za necelé čtyři roky. Výkonný ředitel AbbVie Richard Gonzalez však na tiskové konferenci u příležitosti vyhlášení kvartálních výsledků uklidňoval investory tím, že Abbvie to zvládne.

A jako příklad uvedl lék Skyrizi, který má Humiru postupně nahradit, a který už v USA získal potřebná povolení. „Očekávám, že s tím, jak uvidíte Humiru postupně klesat, Skyrizi začne růst, a to velmi znatelně,“ řekl Gonzalez. Podle něho nový produkt ještě letos firmě přinese na tržbách kolem 150 milionů dolarů (necelých 3,5 miliardy korun).

AstraZeneku táhla Čína

Také britská AstraZeneca v prvním letošním čtvrtletí investory příjemně překvapila. Podařilo se jí překonat očekávání jak v tržbách, tak vytvořeném zisku. Nejvíce za to vděčí zvýšeným prodejům léků na rakovinu a významnému růstu na rozvíjejících se trzích, především v Číně.

„Enormní osmadvaceti procentní meziroční růst tržeb na čínském trhu, který AstraZeneca v prvním kvartále zaznamenala, není pravděpodobně udržitelný. Nicméně se dá předpokládat, že tempo mezi patnácti a dvaceti procenty se podaří docílit,“ řekl agentuře Reuters Ruud Dobber, viceprezident biofarmaceutické divize AstraZeneky. Od roku 2012 se prodeje AstraZeneky v Číně více než dvojnásobily.

Nicméně, jak bylo řečeno, společnost v prvním kvartále táhly vzhůru zejména tržby z onkologických produktů. Jejich prodej se meziročně zvýšil o 59 procent na necelé dvě miliardy dolarů (bezmála 46 miliard korun). Léky na rakovinu společnosti zajišťují více než třetinu z celkových tržeb. V jejich rámci pak výrazně uspěly novější výrobky, jako například bestseller Tagrisso, který se podává při léčbě rakoviny plic.

Podle Reuters tak AstraZeneca těží z toho, že se v minulosti více soustředila právě na výzkum léků proti této zhoubné nemoci a rovněž se nebála dát větší důraz na imunoterapii. Minulý měsíc dokonce podepsala smlouvu o spolupráci v oblasti onkologie s japonskou společností Daiichi Sankyo. Do společného projektu obě firmy vloží několik miliard dolarů.

Bristol roste a nákup Celgene vypořádá ještě letos

Dobré zprávy investorům přinesla také americká skupina Bristol-Myers Squibb. V tržbách i zisku překonala odhady. Prodeje v prvním čtvrtletí dosáhly 5,92 miliardy dolarů (136 miliard korun), což je o 170 milionů lepší výsledek, než čekal trh. Společnost vydělala za stejné období 1,71 miliardy dolarů (39,5 miliardy korun), což je o skoro patnáct procent více než před rokem a asi o procento více, než předpokládali analytici.

Největším tahounem byl lék Eliquis, který se užívá jako prevence před vznikem krevních sraženin, jež mohou způsobit mozkovou příhodu. Jeho prodeje meziročně poskočily o osmadvacet procent na téměř dvě miliardy dolarů (46 miliard korun). Analytici očekávali výsledek o sto milionů horší.

Bristol-Myers má ve svém portfoliu také imunoterapeutický lék proti rakovině, Opdivo, kterého se v prvním kvartále prodalo za 1,8 miliardy dolarů (41,5 miliardy korun), což je v souladu s očekáváním trhu. Meziročně jde o téměř dvacetiprocentní růst.

Právě Opdivo, respektive obavy o jeho schopnost i nadále růst, podle některých analytiků stálo za tím, že vedení Bristol-Myers Squibb předložilo nabídku na nákup konkurenční společnosti Celgene. Proti nákupu Celgene za 74 miliard dolarů (1,7 bilionu korun) se stavěli někteří akcionáři Bristolu. Šlo zejména o investiční fond Starboard Value, jehož představitelé proti obchodu vedli masivní kampaň. Valná hromada se však 12. dubna vyslovila pro návrh vedení Bristol-Myers, a tak se Celgene stane jeho součástí. Transakce by měla být dokončena ve třetím letošním čtvrtletí, jak uvedla agentura Reuters.

Petr Musil