Nemocnice jsou nyní závislé na drahém externím servisu přístrojů a jejich dodavatelé se snaží vytvářet další zisk „na drahých školeních“ zaměstnanců nemocnic. Ilustrační foto: Wikipedia

Poslanci chtějí upravit školení v údržbě zdravotnických přístrojů

Dodavatelé zdravotnických přístrojů možná budou povinni proškolit pracovníky nemocnic v jejich kontrolách, údržbě a opravách, pokud o to nemocnice požádá. Za školení by si dodavatelé mohli účtovat jen skutečně vynaložené náklady a nesměli by časově omezovat platnost potvrzení o školení. V novele o zdravotnických prostředcích to navrhla skupina poslanců hnutí ANO, ODS, hnutí SPD a Starostů.

 

Cílem úprav je podle předkladatelů zamezit nežádoucím, byť nyní legálním praktikám, kterými se dodavatelé přístrojů snaží vytvářet další zisk. Naopak zdravotnickým zařízením by navrhované změny zákona mohly podle nich přinést úspory.

Dodavatel přístroje může v současnosti žádost nemocnice o proškolení jejích zaměstnanců odmítnout nebo požadovat za školení neúměrnou částku, napsali autoři v důvodové zprávě. Nemocnice se tak podle nich může stát závislá na drahém externím servisu přístrojů.

Pokud by novela platila, dodavatelé by pracovníky nemocnice na její žádost museli jednorázově proškolit a mohli by za tuto službu účtovat jen „prokazatelně a účelně vynaložené náklady“, tedy například náklady na dopravu, stravné a čas strávený školením. Navrhovanou časově neomezenou platnost potvrzení o školení předkladatelé zdůvodňují nynějšími praktikami, kdy dodavatel prodá přístroj pod nákladovou cenu, následně ale nutí nemocnice k pravidelné účasti na drahých školeních.

Pokud by dodavatel požadované školení nezajistil, hrozila by mu podle novely pokuta až 300 tisíc korun. Stejnou horní hranici sankce předkladatelé navrhují pro případy, pokud by školitel nevydal potvrzení o školení.

Předlohu nejprve projedná vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Autoři chtějí, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení.

-čtk-