Hranice obezity je stanovena hodnotou BMI vyšší než 30. Ti, co ji převyšují, by měli mít na paměti, že obezita několikanásobně zvyšuje riziko vzniku nemocí jako je infarkt nebo mrtvice či rozvoj cukrovky druhého typu. Vysoká tělesná váha je také známý rizikový faktor pro rakovinu jícnu, tlustého střeva, konečníku, ledvin, slinivky břišní, či žlučníku. Foto: Cornelis de Vos – Bakchovo vítězství, Museo del Prado, Madrid.

Čtvrtina českých žen a 22 procent mužů je obézních. Hrozí jim závažné nemoci, varuje odborník

Obézní je podle odborníků čtvrtina českých žen a 22 procent mužů, další čtvrtina populace trpí nadváhou. Hrozí jim více než třicet závažných nemocí. V tiskové zprávě k Evropskému dni obezity (ten připadal na sobotu 18. května) o tom informoval Martin Haluzík, který je přednostou Centra experimentální medicíny IKEM. Podíl obézních roste podle lékařů i mezi dětmi.

 

Lékaři odhadují, že v roce 2030 bude obézní každý druhý Evropan. V roce 1993 to bylo v Česku desetina mužů a 12 procent mužů, v roce 2014 už 20 procent mužů a 18 procent žen. Hranice obezity je nejsnáze stanovena hodnotou BMI vyšší než 30. Tento parametr se vypočítá vydělením hmotnost v kilogramech druhou mocninou výšky v metrech.

Obezita několikanásobně zvyšuje riziko vzniku nemocí jako je infarkt nebo mrtvice či rozvoj cukrovky druhého typu. „Přes zcela nepochybnou souvislost obezity s rozvojem závažných komplikací a zvýšenou nemocností a úmrtností není stále její prevenci a léčbě věnována dostatečná pozornost a prostředky vynakládané na tyto účely jsou zásadně nedostatečné,“ dodal Haluzík.

Přibývá i obézních dětí. Zatímco v roce 1991 trpělo nadváhou a obezitou deset procent dětí, v roce 2016 už to bylo skoro 18 procent. „Mezi pátým a devátým rokem počet dětí s vyšší hmotností vzrůstá, u dívek nastupuje obezita již v devíti letech, u chlapců postupně až od 13 let,“ uvedl primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský.

Odborníci doporučují zahájení dlouhodobé prevence a léčebných programů podporovaných státem, aktivní zapojení pacientů do léčby, úhradu péče zdravotními pojišťovnami a aktivitu státu v oblasti zdravých a kvalitních potravin. Zejména je ale podle nich důležité, aby byla obezita chápána a uznána jako vážná nemoc.

U dětí by bylo třeba zachytávat ohrožené už v ordinacích dětských lékařů, aby bylo zabráněno rozvoji vážnějších forem obezity. Péči o obézní děti by se měl věnovat ucelený systém s nutričními specialisty a lékaři, kteří by v tomto směru získali specializaci.

Odhaduje se, že roční náklady na léčbu obezity a přidružených nemocí jsou v celé Evropě 70 miliard eur (asi 1,8 bilionu korun). České zdravotnictví podle odhadů stojí důsledky nízkého pohybu asi 30 miliard ročně, což je téměř desetina jeho rozpočtu. Výskyt obezity stoupá v důsledku sedavého způsobu života, nesprávným složením stravy a její nadměrnou kalorickou hodnotou.

-čtk-