Zveřejňování smluv v internetovém registru vypadá sice transparentně, ale v reálné praxi zdravotnických zařízení přináší velké množství problémů. Pokud by totiž musely nemocnice zveřejňovat údaje o jednotkových cenách léků, došlo by podle kritiků k ohrožení konkurenceschopnosti farmaceutických firem a zároveň k ohrožení zaměstnanců nemocnic, jelikož nemocnice mají často ve smlouvách s firmami podmínku, že nesmí smlouvy zveřejnit. Foto: Koláž ZD

Senát chce úlevu ze zákona o registru smluv pro nemocnice

Veřejné nemocnice možná nebudou muset zveřejňovat v internetovém registru smluv údaje o jednotkových cenách léků. Senát tak včera navrhl upravit novelu, podle níž by energetická společnost ČEZ a některé další firmy s většinovou účastí státu, krajů a obcí přišly o výjimky z povinného zveřejňování. Předlohu opět posoudí poslanci.

 

Úpravu o lécích prosadil senátor za ČSSD Jaroslav Malý, jenž poukazoval na nerovnost neveřejných a soukromých nemocnic. Soukromé nemocnice nic zveřejňovat nemusí, ač také čerpají peníze z veřejného zdravotního pojištění. Společnosti, které dodávají léky do veřejných nemocnic, podle Malého hrozí žalobami, pokud jednotkové ceny zveřejní.

Senát naopak odmítl pozměňovací návrh Ivo Valenty (za Soukromníky), aby smlouvy musely zveřejňovat také nevládní neziskové organizace, které čerpají z veřejných rozpočtu nejméně jeden milion korun ročně.

Poslanecká novela ruší výjimku ze zveřejňování smluv pro státní nebo polostátní firmy, jejichž cenné papíry se obchodují na burze. Patří mezi ně právě ČEZ nebo České dráhy. Zároveň pro ně ale stanoví mírnější režim zveřejňování dohod, jako už má například národní podnik Budějovický Budvar. Nemusely by zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. Mírnější režim míří obecně na firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu.

Zákon o registru smluv se vztahuje například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od předloňského července platí, že nezveřejněná smlouva není platná.

-čtk-