Burza v Hong Kongu zažila výjimečný konec týdne. Vstoupil na ni největší čínský výrobce psychotropních léků. Majoritním akcionářem je bývalá středoškolská učitelka chemie Huijian Zhongová (na snímku uprostřed). Foto (sreenshot): Hong Kong Exchanges and Clearing

Hansoh Pharmaceutical vstoupila na Hongkongskou burzu. Z její majitelky udělala třetí nejbohatší Číňanku

Huijuan Zhongová, majoritní vlastník farmaceutické společnosti Hansoh Pharmaceutical se v pátek stala třetí nejbohatší ženou Čínské lidové republiky. Může za to vstup této firmy na Hongkongskou burzu. Díky takzvané první veřejné nabídce (IPO – Initial Public Offering) společnost získala od investorů, kteří koupili její akcie, jednu miliardu dolarů (asi 23 miliard korun).

 

Tržní hodnota celé Hansoh Pharmaceutical dosahuje podle agentury Bloomberg 10,4 miliardy dolarů (téměř 240 miliard korun) – akcie společnosti totiž během pátečního obchodování stihly ještě posílit o 22 procent oproti počáteční upisovací hodnotě. Zhongové náleží v největším čínském výrobci psychotropních léků osmašedesátiprocentní podíl, což představuje 7,9 miliardy dolarů (necelých 182 miliard korun).

Nejbohatší manželský pár

Tím ovšem příběh nově třetí nejbohatší ženy Číny nekončí. Zhongová je totiž manželkou Sun Piaoyanga, zakladatele Henguri Pharma, největší soukromé čínské farmaceutické společnosti. Podle listu Financial Times se nyní společný majetek manželů odhaduje na 19 miliard dolarů (bezmála 440 miliard korun). To z nich činí nejbohatší čínský manželský pár. Z pomyslného trůnu sesadili Robina Li a jeho manželku Ma Dongmin, jejichž jmění dosahuje necelých devíti miliard dolarů.

„Dosud jsem se nesetkal s manžely s tak velkými na sobě nezávislými společnostmi,“ řekl listu Financial Times Rupert Hoogewerf, který sestavuje žebříček nejbohatších Číňanů. „V takových případech je obvyklé, že manžel a manželka pracují a budují svůj byznys spolu. Tohle je ale v Číně naprosté unikum,“ dodal.

Dá se očekávat, že majetek obou manželů se bude v následujících měsících a letech ještě zvětšovat. Čína je po Spojených státech druhým největším farmaceutickým trhem. Peking nedávno podnikl kroky k tomu, aby se poměrně roztříštěný trh konsolidoval, což nahrává právě takovým společnostem jako je Hengrui a Hansoh. Obě se navíc soustředí na léky, které jsou poměrně lukrativní. To znamená především na chronické choroby, včetně například rakoviny.

Čína vydala před pěti lety na zdravotní péči 507 miliard dolarů. Loni to bylo už 853 miliard a do roku 2023 se odhaduje, že výdaje na zdravotnictví dosáhnou 1,36 bilionu dolarů. To je asi sedm ročních hrubých domácích produktů České republiky.

Z učitelky chemie úspěšnou byznysmenkou

Osmapadesátiletá Zhongová je bývalou středoškolskou učitelkou chemie. Tu vystudovala na univerzitě v Ťiang-su, kde absolvovala v roce 1982. Chemii vyučovala na střední škole v pětimilionovém městě Lien-jün-kang, které leží na břehu Žlutého moře asi 300 kilometrů severně od Šanghaje.

V roce 1995 Zhongová založila společnost Hansoh Pharmaceutical. V současné době se soustředí na produkci léků pro šest velkých terapeutických oblastí. V loňském roce vykázala zisk ve výši 275 milionů dolarů (6,3 miliardy korun), což představovalo meziroční zvýšení o osmnáct procent. Asi polovinu obratu společnosti přinášejí prodeje léků na rakovinu.

„Jsem přesvědčen, že Hansoh se brzy zaměří na výrobu generických léků. Přesně takovou strategii totiž v minulosti přijalo mnoho větších a slavnějších farmaceutických firem,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Zhang Jialin, analytik hongkongské poradenské společnosti ICBC International Research. Na výhody toho, že oba manželé (jak Zhongová, tak Sun) podnikají ve farmaceutickém průmyslu, upozorňuje Mia Heová, analytička Bloombergu. „Synergie mezi Hansoh a Hengrui, která se projeví zejména ve výzkumu a distribuci, přinesou oběma společnostem spoustu výhod. Díky tomu budou mít náskok před konkurenty,“ uvedla.

Naplněním těchto očekávání budou jistě potěšeni investoři společnosti Hansoh Pharmaceutical. Mezi ně patří například singapurský investiční fond GIC pte, ale také Hillhouse Capital, největší asijský investor do private equity.

Petr Musil