Nová liverpoolská nemocnice s 646 lůžky měla být otevřena před dvěma roky, kvůli konstrukčním vadám se ale musí předělat. Foto: repro Youtube/rlbuht.nhs.uk

Nová britská nemocnice za více než 330 milionů liber se musí předělat, kontrola zjistila konstrukční vady

O průtazích, konstrukčních vadách a pochybeních ve stavebnictví v České republice něco víme. I na naše poměry prekérní situaci ovšem čelí v britském Liverpoolu, kde problém ještě násobí to, že jde o výstavbu nové nemocnice za stamiliony liber. Zařízení, které mělo být dle původních plánů otevřené již před dvěma lety, teď čeká přestavba tří pater, v nichž zkrachovalá stavební společnost Carillion zanechala závažné strukturální vady. Datum otevření nemocnice tak nadále zůstává v nedohlednu.

 

Když loni v lednu skončil stavební gigant Carillion, který zaměstnával 43 tisíc lidí, ukázala se velká slabina britského vládního přístupu tlačícího za každou cenu na co nejnižší náklady při zadávání zakázek. Vážné následky nese také Královská nemocnice v Liverpoolu, jejíž výstavba se zastavila loni v únoru. V té době již měla být z 90 procent hotová – jenže nyní provedená kontrola ze společnosti Arup odhalila, že pochybení Carillionu nebyla jen finančního charakteru. Ve výsledku tak bude nutné tři z celkových 11 pater zařízení předělat.

Podle výkonného ředitele Royal Liverpool and Broadgreen University Hospitals NHS Trustu Petera Williamse nebylo nové datum dokončení určeno, aby se nezvyšovalo očekávání. Práce přitom budou zahrnovat také přestavbu částí, které už byly téměř hotové.

Nemocnice s 646 lůžky a 23 odděleními měla původně stát 335 milionů liber (cca 9,6 miliardy korun), teď je ale jisté, že se rozpočet ještě o mnoho milionů navýší – a to vůbec nemluvíme o nákladech na bezpečný provoz stávající rozpadající se nemocnice. Otevření nového zařízení, jehož stavba odstartovala v roce 2014, přitom bylo opakovaně odsouváno například proto, že se na stavbě objevil azbest a bylo ještě nutno provádět dodatečné stavební úpravy. Výstavba bude opět zahájena tento měsíc a podle podle Jima Bella ze společnosti Arup bude zahrnovat posílení nosníků či snížení celkové zátěže. Na práce bude třeba dalších 220 kubických metrů betonu a 165 tun ocelových konstrukcí.

Bezprostřední nebezpečí stavebníkům nehrozí

Nový dodavatel Laing O’Rourke, který již postavil v Liverpoolu jednu nemocnici and také dětskou nemocnici Alder Hey, slibuje, že by stavba měla být dokončena tak, aby splňovala požadované standardy. Zároveň již byla nastavena kontrolní opatření, takže stavebníkům v budově nehrozí bezprostřední nebezpečí.

„Jakmile bude program dokončení nové nemocnice finalizován a náklady budou započítány, potvrdíme časové plány i výsledný účet. Všem dlužíme to, abychom spekulacemi nezvyšovali očekávání, dokud všechno nebude podepsáno, uzavřeno a doručeno. Naší prioritou je poskytnout nejmodernější vybavení, jaké pacienti potřebují, a nemocnici první třídy, na kterou všichni čekáme,“ říká podle BBC Peter Williams.

„Krach Carillionu Liverpoolem otřásl. Odhalení velkých stavebních závad, které s sebou přineslo další odklad, je velkým zklamáním. Nová nemocnice měla být otevřená už před dvěma lety. Je nezbytné, aby potřebné práce byly dokončeny co nejrychleji, aby obyvatelé Liverpoolu konečně mohli začít tolik potřebné zařízení využívat,“ dodává Dame Louise Ellmanová z Liverpool Riverside.

-mk-