I když obézních Američanů přibývá, počet nově diagnostikovaných cukrovkářů klesá. Proč přesně, zatím není známo. Foto: Flickr/Tony Alter

Záhada. Američané řeší, proč jim ubývá diabetiků, i když národ tloustne

Cukrovka II. typu je onemocnění, které bývá spojeno s obezitou. V Česku trpí diabetem téměř milion pacientů, z nichž třetina je obézních a kolem 850 tisíc má alespoň nadváhu. Čísla ze Spojených států, která byla nyní zveřejněna v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care, ovšem poukazují na paradox: ačkoliv počet obézních Američanů roste, nově diagnostikovaných diabetiků ubývá. Příčinou může být záchyt prediabetiků, ovšem i méně spolehlivé diagnostické testy.

 

Odborníci v USA si lámou hlavu, proč počty nově diagnostikovaných diabetiků klesají, i když národ tloustne. Trend potvrdila tento týden zveřejněná data, podle nichž se snížilo množství nově odhalených cukrovkářů z 1,7 milionu v roce 2009 na 1,3 milionu v roce 2017. Potvrzuje se tak trend, na nějž poukázaly již i předchozí výzkumy: totiž že nových případů je rok od roku během posledního desetiletí méně. Mezi lety 1990 a 2009 přitom každoročně celkový počet cukrovkářů rostl o 4,4 procenta. Na první pohled dobrou zprávu však odborníci příliš nevítají – neznají totiž její příčinu.

„Hlavní je, že s jistotou nevíme, co za trendem stojí,“ uvedl podle agentury AP hlavní autor zprávy Stephen Benoit z Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC). Mezi možná vysvětlení přitom patří změny v diagnostice a zlepšení zdraví prediabetiků.

Protože je diabetes spojený s obezitou, začal v Americe spolu s množstvím tlustých lidí růst také počet cukrovkářů. Odborníci se proto snaží najít vysvětlení, proč nyní korelace přestala platit. V tom, že během posledních deseti let nově odhalených diabetiků ubývá, přitom může částečně hrát roli to, že se na konci 90. let se snížila hranice pro diagnózu onemocnění. Výsledkem byl nárůst případů na začátku tisíciletí, protože se začali počítat i ti, kteří dříve jako cukrovkáři ještě diagnostikováni nebyli. Tento vliv se však postupem času vyčerpal.

„Možná jsme zachytili hodně dříve nerozpoznaných případů,“ říká John Buse z Jihokarolínské univerzity, podle kterého už by mohli být nově diagnostikovaní v posledních letech s větší pravděpodobností skutečně novými případy.

Starší testy jsou náročnější, ale možná spolehlivější

Lékaři ovšem také začali častěji používat k diagnostice nový krevní test. Ten je totiž mnohem méně náročný než testy, které vyžadují, aby pacient 12 hodin nic nejedl nebo během dvou hodin absolvoval opakované odběry krve. Americká diabetická asociace doporučila nový krevní test A1C k rutinnímu testování v roce 2010.

Protože je tento test snazší provést, dalo by se čekat, že povede k vyššímu počtu diagnostikovaných. Jenže někteří odborníci poukazují na to, že může řadu časných případů u lidí, kteří nemají symptomy, minout. „Mohou tu pak chybět pacienti, kteří by se staršími testy byli diagnostikováni,“ říká Benoit.

Další možností je, že stoupající počet lékařů diagnostikuje prediabetes, tedy stav, kdy je krevní cukr zvýšený, ale ještě ne dost k diagnóze cukrovky. Lékaři pak pacienty tlačí k tomu, aby cvičili a upravili jídelníček. „Prediabetes se stává akceptovanější diagnózou a může vést ke stoupajícímu počtu pacientů, kteří zlepší svůj zdravotní stav dříve, než se u nich rozvine diabetes,“ podotýká Tannaz Moin z Kalifornské univerzity. Prediabetes má dnes kolem 84 milionů dospělých v USA, což znamená 34 procent tamní populace.

Válka s diabetem rozhodně nekončí

Nově publikovaná zpráva je založena na národním průzkumu prováděném každý rok. Účastníci jsou v jeho rámci dotazováni, zda byl u nich diagnostikován diabetes a jestli k diagnóze došlo v předchozím roce. Zjistilo se přitom, že množství nově diagnostikovaných případů ubylo z 9,2 případu na tisíc obyvatel v roce 2009 na šest v roce 2017, což je 35 procentní pokles. Zároveň jde podle CDC o nejdéle trvající pokles od doby, kdy se skoro před čtyřmi desítkami let začaly průzkumy provádět. Úbytek případů byl přitom zaznamenán nejvíce u bílých dospělých. Pokud bychom se pak podívali na celkové počty cukrovkářů, předpokládá se, že diagnostikovaný nebo nediagnostikovaný diabetes má zhruba 80 lidí z tisíce, což ve výsledku znamená 21 milionů Američanů.

„Nebezpečí je, že si lidé teď mohou říct: vyhráli jsme válku s diabetem a můžeme se soustředit na jiné problémy. Nic ale nemůže být vzdálenější pravdě. Stále se potřebujeme soustředit na edukaci a prevenci, musíme řešit epidemii obezity, potřebujeme bránit vzniku obezity či diabetu a musíme využívat tu nejefektivnější léčbu, ať už formou léků, nebo bariatrické chirurgie, což je nejefektivnější intervence, kterou můžete udělat (psali jsme také zde, pozn. red.),“ řekl CBC bariatrický chirurg Bernard Benedetto z nemocnice v Portsmouthu.

-mk-