Vlastimil Vajdák, zatím člen představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Možná ale budoucí ředitel zařízení, které je na obrázku - FN U svaté Anny. Foto: KNTB Zlín/Wikipedie

Komise navrhla na ředitele svatoanenské nemocnice Brno Vlastimila Vajdáka ze Zlína

Výběrová komise navrhuje ministerstvu zdravotnictví jmenovat novým ředitelem Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Vlastimila Vajdáka, člena představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. ČTK to zjistila z několika zdrojů. Ministerstvo zatím ČTK informaci nepotvrdilo, podle mluvčí Gabriely Štěpanyové se musí s rozhodnutím komise seznámit ministr Adam Vojtěch (ANO). Sám potom rozhodne, zda Vajdáka ředitelem jmenuje.

 

Vajdák pro ČTK uvedl, že má radost ze svého úspěchu. „Fakultní nemocnice u Sv. Anny je o něco větší než zlínská nemocnice, což je pro mě výzva, na druhé straně mám stejné cíle, jako jsem měl ve Zlíně. To je dostat nemocnici z dluhů a zajistit, aby měla dostatek spokojeného personálu,“ uvedl Vajdák pro ČTK. Zaměří se také na spokojenost pacientů a hospodaření nemocnice. „Určitě to nebude jednoduché a půjde o dlouhodobou a náročnou práci mnoha lidí,“ doplnil šestačtyřicetiletý ekonom Vajdák.

Ministerstvo zatím informaci nepotvrdilo, podle mluvčí Gabriely Štěpanyové se musí s rozhodnutím komise seznámit ministr Adam Vojtěch (ANO). Sám potom rozhodne, zda Vajdáka ředitelem jmenuje. Ministr první výběrové řízení zrušil, protože nesouhlasil s doporučeným kandidátem Michalem Pohankou. Ředitel nemocnice Martin Pavlík povede nemocnici do 31. července. Skončil na vlastní žádost.

O místo ředitele se ucházelo osm lidí. Vajdák dostal od 22 členů komise 13 hlasů, jako druhý skončil s pěti hlasy Pohanka. Vajdák dříve působil ve vedení nemocnice v Uherském Hradišti a nyní pracuje ve zlínské nemocnici.

Ministerstvo zatím doporučení komise ČTK nepotvrdilo. „Výběrové řízení ještě nebylo formálně ukončeno. V současné době finalizujeme protokol a doporučení výběrové komise, které bude následně předáno panu ministrovi k rozhodnutí. Až se s ním pan ministr seznámí, budeme se moct k závěrům výběrového řízení vyjádřit,“ uvedla Štěpanyová.

Na ředitele se uskutečnilo už druhé výběrové řízení v krátké době. Z prvního komise doporučila bývalého poslance ČSSD Michala Pohanku. Vojtěch však výběrové řízení zrušil a zdůvodnil to tím, že by Pohanka byl pro nemocnici špatným rozhodnutím. Pohanka nemocnici vedl počátkem tisíciletí, podle některých médií za jeho šéfování překročily dluhy nemocnice 100 milionů korun. Pohanka vstoupil do povědomí také jako politik, když vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD a později s Milošem Melčákem neúčastí v sále umožnil získání důvěry druhé vlády Mirka Topolánka (ODS).

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně patří k nejzadluženějším v zemi. Celkové závazky má kolem dvou miliard korun, po splatnosti je zhruba miliarda. Pavlík se rozhodl opustit vedení po pěti letech a vrátit se na místo lékaře ARO. Za jeho vedení se nemocnice loni poprvé po několika letech dostala do hospodaření v kladných číslech, když byla v plusu čtyři miliony korun.

-čtk-

(článek byl aktualizován)