Soumrak homeopatie už nastává i v Německu, zemi jejího zakladatele Samuela Hahnemanna. Přibývá totiž důkazů, že je neúčinná a prodražuje péči. Foto: Koláž ZD

Německo řeší, zda dál platit homeopatii z veřejných peněz. Francie má jasno

Proč hradit něco, u čeho chybí důkazy o účinnosti a bezpečnosti a navíc na úkor ostatních. Touto otázkou se nyní v Německu zabývají zdravotní pojišťovny i politici. Reagují tak na obdobnou debatu ve Francii, která skončila rozhodnutím, že úhrada homeopatik z veřejných peněz skončí v roce 2021. Ročně homeopatika vyšla francouzský stát na téměř 130 milionů euro.

 

„Neexistují dostatečné vědecké důkazy o účinnosti homeopatických postupů,“ uvedl pro deník Rheinische Post Andreas Gassen, šéf vlivné německé lékařské organizace Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV), která zastupuje celkem 150 tisíc lékařů a lékařek v zemi. „Pokud lidé chtějí homeopatické přípravky, měli by je mít, ale ne na úkor celé komunity,“ dodal. Podle něj by zdravotní pojišťovny neměly nadále hradit homeopatika, jinými slovy v Německu by neměla být homeopatie placena z veřejných peněz. Tedy v zemi, kde homeopatie na konci 18. století vznikla.

Obdobná debata ve Francii, která doposud homeopatika částečně hradila a ročně na jejich úhradu vynakládala téměř 130 milionů euro, skončila minulý týden. Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová oznámila, že postupně ukončí financování homeopatie z veřejných peněz. Do konce letošního roku francouzský stát bude hradit 30 % z každého balení homeopatik, v příštím roce bude státní úhrada snížena na 15 % z ceny každého balení a v roce 2021 pak úhrada skončí úplně. „Toto dává výrobcům prostor na reorganizaci,“ citovala ministryni agentura Reuters. Proti tomuto kroku ostře protestoval největší světový výrobce homeopatik, společnost Boiron, jejíž velká část zisku plyne právě z prodeje ve Francii. „Odepření možnosti volby francouzským pacientům je naprosto v rozporu s jejich potřebami,“ uvedla firma ve svém prohlášení pro tisk. Boiron, jehož 60 % produkce končí ve Francii, také vede informační kampaň s cílem toto rozhodnutí zvrátit. Podrobněji jsme o vývoji ve Francii a obavách společnosti Boiron z ekonomické ztráty psali zde.

Úhrada pojišťoven má být ekonomicky i medicínsky rozumná

V současnosti je v Německu registrováno zhruba 7 tisíc lékařů a lékařek, kteří ve své praxi nabízí také homeopatii. Ze zdravotního pojištění pak mohou být hrazena jak samotná homeopatika, tak konzultace u homeopatů, přesněji lékařů praktikující homeopatii. Úhrada homeopatik se nyní v Německu stala také politickým tématem. „Musíme o tom mluvit napříč koalicí,“ prohlásil podle Deutsche Welle Karl Lauterbach, poslanec za sociálně-demokratickou SPD a také expert strany pro oblast zdravotní a sociální politiky. Podle něj by úhrady pojišťoven v oblasti zdravotní péče měl být „ekonomicky i medicínsky rozumné“. Proto chce prosadit zákon, který by ukončil placení homeopatik z veřejných peněz.

Nyní německé zdravotní pojišťovny homeopatika proplácejí. Podle Erwina Rüddela, předsedy zdravotnického výboru Bundestagu a poslance za křesťanské demokraty CDU, je „obtížné vysvětlit“, proč jsou homeopatika hrazená, když je nezbytné hledat ve zdravotnictví prostor pro úspory. „Toto je důvod, proč si dovedu představit, že by homeopatika přestala být hrazena,“ citoval politika deník Die Ziet. Zdravotní expertka sociálně-demokratické SPD Sabine Dittmarová pak uvedla, že „účinnost homeopatik není prokázána“, a proto nepovažuje za vhodné, že jsou hrazena z veřejných peněz. Sama také „naprosto chápe“ nedávné francouzské rozhodnutí ukončit úhradu homeopatik. Svobodní (FDP) by pak rádi viděli variantu, kdy každý, kdo chce užívat homeopatika, měl by mít možnost je získat. „Ale jako samoplátce,“ dodala zdravotní expertka strany Christine Aschenberg-Dugnusová. Naopak podle Haralda Weinberga, zastupující levicové hnutí Die Linke, jsou náklady německých zdravotních pojišťoven na úhradu homeopatik velmi nízké, a proto by měla být věnována pozornost z jeho pohledu zásadnějším problémům, jako například nemocniční péči a chybám zdravotnického personálu, jenž vedou ke komplikacím v léčbě pacientů nebo přímo jejich úmrtí. Právě nemocniční péče a její kvalita je pak pro Die Linke, jak připomíná deník Die Zeit, jedním z hlavních témat.

Hrozí „monokultura“ v medicíně?

Proti ukončení úhrady homeopatik v Německu protestuje tamní svaz homeopatických lékařů. „Zákaz úhrady homeopatik by byl krokem k monokultuře v medicíně,“ prohlásila Michaela Geigerová, předsedkyně Der Deutsche Zentralverein homöopathischer Ärzte, organizace zastupující zájmy homeopatů. Tato organizace proto požaduje, aby homeopatika byla plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění na základě obdobné výjimky, jako platí ve Švýcarsku, kdy není pro úhradu nezbytné doložit účinnost daného léčivého přípravku.

Podle profesora Edzarda Ernsta, který na University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“ a sám původně působil jako lékař homeopat v Německu, je velmi pravděpodobné, že v zemi bude probíhat velmi ostrá debata, protože „zde existuje homeopatická lobby, které jde o miliardy eur“. „Nebudou (pozn. redakce – homeopaté) argumentovat na základě vědeckých důkazů, protože vědí, že ty nehovoří v jejich prospěch. Budou bojovat špinavými prostředky a útočit na ty, kteří jsou proti nim,“ napsal na svém blogu s tím, že v medicíně podle něj nakonec zvítězí důkazy. „Pokrok může být zpožděn, ale nemůže být zastaven těmi, kteří se drží zastaralých dogmat,“ dodal. Proti homeopatii v Německu se v loňském roce postavila tamní multidisciplinární expertní komise (Muensteraner Kreis), podle níž by lékaři neměli užívat titul „doktor homeopatie“ získaný na základě vzdělání v této „alternativní“ disciplíně. „I když je homeopatie přítomná v medicíně, není vědecky podložená. Její podstata, tedy ředění a princip podobné léčit podobným, odporuje vědeckým faktům, a proto homeopatie patří mezi esoteriku,“ konstatovala komise ve svém prohlášení.

Homeopatie není levná, naopak

Při rozhodování ohledně úhrad homeopatie je nezbytné sledovat také ekonomické dopady této „léčby“. Například v roce 2014 byla v odborném časopise The European Journal of Health Economics publikována systematická analýza shrnující celkem 14 studií mapující ekonomickou efektivitu homeopatie. „I když se prokázané náklady spojené s homeopatií a potencionální přínosy homeopatie zdály slibné, studie byly velmi různorodé a vykazovaly jisté metodologické nedostatky. Není tedy možné vyvodit jasné závěry vycházející ze stávajících studií,“ konstatuje autorský tým. Podrobněji jsme o ekonomické stránce homeopatie psali zde.

Zajímavější závěry přinesla další rozsáhlá německá studie publikována v roce 2017 v žurnálu PLOS ONE zahrnující 21 939 pacientů využívající homeopatika a 21 861 pacientů, kteří byli léčeni skutečnými léky. Tato studie porovnávala náklady na zdravotní péči během 33 měsíců a ukázala, že bez ohledu na diagnózu byly náklady u homeopaticky léčených pacientů „dražší“. V rámci studie byli zahrnuti například pacienti s bolestmi hlavy, alergickou rýmou, astmatem, atopickou dermatitidou, migrénou nebo depresemi, tedy zdravotními problémy, které homeopatie běžně „řeší“ a „léčí“. „U všech diagnóz byly náklady na léčbu u homeopaticky léčených pacientů vyšší než u pacientů v kontrolní skupině,“ shrnuje výsledky analýzy autorský tým. Nebyla to zdaleka první německá práce, která dospěla k takovému výsledku. O tom, že se homeopatie prodražuje německým zdravotním pojišťovnám jsme v psali již v roce 2015.

Ludmila Hamplová