Cukrovými kuličkami se už galský kouhout nehodlá dál balamutit, úhrada homepatik z veřejných peněz není podle francouzských úřadů na místě, protože jsou tyto přípravky neúčinné. Foto: Koláž ZD

Francie zřejmě končí s úhradou homeopatik. Boiron se zlobí

Homeopatie nemá být hrazena z veřejných peněz, a to proto, že chybí důkazy o její účinnosti. Rozhodl tak nezávislý úřad Haute Autorité de Santé, který v zemi dohlíží na oblast zdravotnictví, včetně úhrad léků. Více než 130 milionů eur, jenž každoročně stála „homeopatická léčba“ Francouzů a Francouzek, tak bude moci být využito efektivnějším způsobem. Rozhodnutí úřadu kritizuje společnost Boiron, největší světový výrobce homeopatik. Podle něj nebyla vzata v úvahu „specifičnost homeopatických léčiv“.

 

Francie se stala další evropskou zemí, která končí s úhradou homeopatik z veřejných peněz. Nezávislý úřad Haute Autorité de Santé po devíti měsících rozhodování zveřejnil konečné stanovisko ohledně homeopatie. Závěr je jednoznačný, nebyly nalezeny žádné vědecké důkazy pro to, že je homeopatie skutečně efektivní léčebná metoda. Konkrétně úřad hodnotil použití homeopatie u 24 různých zdravotních problémů, včetně úzkostí, bradavic na nohou nebo infekcí horních cest dýchacích. Celkem zhodnotil téměř 300 vědeckých studií. Jak uvádí agentura Reuters, úřad nenalezl žádné vědecké důkazy pro to, aby i nadále mohla být homeopatie hrazená z veřejných peněz.

O dalším osudu homeopatie má nyní rozhodnout francouzská vláda. Ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová již v minulosti oznámila, že v tomto ohledu bude respektovat doporučení Haute Autorité de Santé, a tedy doporučí vládě, aby homeopatie přestala být na základě chybějících důkazů o její účinnosti nadále hrazena.

Téměř 130 milionů eur ročně za homeopatika

Homeopatika jsou zatím ve Francii hrazena z veřejných peněz, a to na základě udělené výjimky, která umožňovala jejich úhradu, ačkoliv nebyly k dispozici důkazy o jejich účinnosti. Jak uvádí deník Le Monde, v roce 2018 šlo na úhradu homeopatik celkem 126,8 milionů eur z celkem 20 miliard eur určených pro úhradu všech léků a léčivých přípravků. Konkrétně může být hrazeno až 30 % z ceny každého balení homeopatik. Navzdory skutečnosti, že je francouzský zdravotnický systém v deficitu, stále platí za něco, u čeho chybí jakákoliv spolehlivá data o účinnosti větší než placebo. „Úhrada těchto neúčinných přípravků se ukazuje jako nenormální v době, kdy z ekonomických důvodů neproplácíme mnoho klasických léků, přestože jsou považovány za dostatečně funkční,“ kritizovaly letos na jaře současný stav dvě významné francouzské vědecké instituce Académie nationale de médecine (Národní lékařská akademie) a Académie nationale de pharmacie (Národní farmaceutická akademie). Ty vydaly společné prohlášení, v němž jednoznačně doporučily, aby homeopatika přestala být hrazena z veřejných peněz. Současně by podle nich lékařské a farmaceutické fakulty měly přestat poskytovat vysokoškolské vzdělání v oboru homeopatie. Podrobněji jsme o doporučení těchto vědeckých institucí psali zde.

Homeopatie má však v zemi tradičně silné postavení. Podle průzkumu veřejného mínění provedeného agenturou Odoxa celkem 72 % dotazovaných věří, že je homeopatie prospěšná, a 77 % z nich někdy homeopatika použilo. V zemi tak probíhá kampaň na podporu homeopatie a zachování její úhrady pod názvem Mon homéo mon choix (Moje homeopatie, moje volba), která si již získala více než 1 milion podpisů. Homeopatie prý pomáhá již celým francouzským generacím a je nezbytné ji zachovat i pro budoucnost. Podle této kampaně je také homeopatie levnější, a proto má být hrazena. Pokud hrazena nebude, bude to údajně znamenat, že pacienti budou léčeni nákladnějším způsobem. Ve skutečnosti je ale „homeopaticky léčení“ pacienti dostávají pouze placebo, nikoliv skutečné léky. Více jsme o argumentu „levné“ homeopatie, a o tom, jaké jsou s jejím použitím spojené finanční náklady pro zdravotnický systém, psali zde.

Úder pro Boiron

Proti rozhodnutí úřadu Haute Autorité de Santé se postavila francouzská společnost Boiron, největší světový výrobce homeopatik. „Toto stanovisko bylo vydáno v rekordním čase a nebere v úvahu specifičnost homeopatických léků,“ uvedl Boiron v tiskovém prohlášení vydaném v reakci na rozhodnutí úřadu. Navíc tak podle společnosti dochází k „ohrožení veřejného zdraví“. Jak ale upozorňuje deník Le Figaro pro firmu by konec úhrad homeopatik ve Francii znamenal zásadní ekonomické problémy. Z ročních příjmů ve výši 605 milionů eur velká část z Francie, kde společnost prodá 60 % své produkce, a to také díky tomu, že je homeopatie dotována státem skrze úhrady. Podle zjištění deníku Le Monde tak Boiron ročně vydělá prodejem homeopatik ve Francii 215 milionů euro, z toho většina pochází právě z veřejných peněz.

Podle agentury Reuters společnost už nyní zažívá pokles hodnoty svých akcií o 22 % oproti loňskému roku. V květnu letošního roku pak bylo obchodování s akciemi pozastaveno, znovu se tak stalo na začátku tohoto týdne, kdy francouzská média zveřejnila podrobnosti o rozhodnutí úřadu. Pokud bude úhrada homeopatik ve Francii skutečně ukončena, znamenalo by to pro Boiron těžký úder. Le Monde uvádí, že by během prvního roku po ukončení úhrad poklesl prodej homeopatik společnosti o 50 % a v dalším roce opět o 50 %. Také by to ohrozilo asi 1000 z celkových 2500 pracovních míst přímo ve Francii. I proto po oznámení rozhodnutí úřadu demonstrovalo asi 600 zaměstnanců společnosti, lékařů a pacientů před sídlem Boironu ve francouzském Lyonu. „Produkce bude přímo ovlivněna poklesem tržeb způsobeným ukončením úhrady. Všichni jsme znepokojeni,“ citovala agentura Reuters Cynthii Velinovou, jednu z protestujících.

Ludmila Hamplová