Poslanci znovu diskutují o tom, zda povolit cyklistům 0.5 promile. Foto: Pexels

Sněmovna nedospěla k rozhodnutí o toleranci alkoholu u cyklistů

Sněmovna včera nedospěla k rozhodnutí o tom, zda navrhovanou toleranci alkoholu u vodáků případně rozšíří na návrh horní komory i na cyklisty. Jelikož se poslanci k novele vrátí možná až v září, pravděpodobně nebude platit ani pro část letošní sezony. Dolní komora se nestihla vypořádat ani s dalšími předlohami, které jí vrátil Senát, jak měla původně v plánu.

 

Navrhovaná tolerance 0,5 promile alkoholu v krvi cyklistů na cyklostezkách nebo silnicích třetí třídy vyvolala rozsáhlou debatu mezi zastánci a odpůrci. Hlavní autor předlohy o vodácích Lukáš Bartoň (Piráti) dokonce vyjádřil obavy z toho, aby „cyklisté vodáky nepotopili“. Sněmovna totiž nakonec nemusí schválit senátní ani svou verzi předlohy. Vodáci by tak mohli nadále plout jen střízliví, jinak by jim hrozil postih, jako je tomu v současnosti.

K zákonům vráceným horní komorou patří i novela o zavírání některých obchodů o vybraných svátcích. Zatímco poslanci chtějí ze zákona vyjmout velkoobchod, horní komora navrhla úplné zrušení normy o zavírání obchodů.

Opětovně, po senátním vetu, musí Sněmovna posoudit nová pravidla pro znalce a pro soudní tlumočníky a překladatele. Senát zamítl také novelu, která krátí na dvě pětiny odměny placených obecních funkcionářů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu. Všechny tyto předlohy nestihli poslanci projednat už na minulé schůzi.

-čtk-