GSK, AstraZenece a Biogenu se v druhém čtvrtletí dařilo. Foto: koláž ZD

Výsledky farmaceutických firem dál překonávají očekávání. GSK i AstraZeneca zlepšují výhled

Zveřejňování výsledků za druhé čtvrtletí pokračuje. A s ním i spanilá jízda velkých farmaceutických firem. Společnosti GlaxoSmitKline, AstraZeneca a Biogen překonaly očekávání analytiků.

 

Americká biotechnologická společnost Biogen byla v uplynulém týdnu první z velkých hráčů, kdo oznámil své výsledky za druhý letošní kvartál. A prakticky ve všech klíčových statistikách překonala odhady a očekávání analytiků.

Biogenu prospěla akvizice

Její tržby vzrostly meziročně o osm procent na 3,62 miliardy dolarů (83 miliard korun), zatímco trh očekával výsledek o 140 milionů dolarů nižší. Oproti prvnímu čtvrtletí jsou tržby vyšší o čtyři procenta, což je rovněž pozoruhodný výsledek. Ještě lépe si Biogen vedl v čistém zisku. Ten se mu podařilo meziročně zvýšit o 72 procent na téměř 1,5 miliardy dolarů (33,5 miliardy korun). Mezičtvrtletně je pak čistý zisk vyšší o šest procent.

Nejvíce se na růstu tržeb podílely léky Tecfidera a Spinraza, jež se používají při léčbě roztroušené sklerózy, respektive spinální svalové atrofie. Oba produkty představují klíčové položky Biogenu v jeho sortimentu, které společně přinesly na tržbách 1,64 miliardy dolarů, což představuje 45procentní podíl.

„Biogen vykázal za druhé čtvrtletí skvělá čísla, což nás naplňuje vírou v silný výsledek za celý letošní rok,“ uvedl v tiskovém prohlášení Michel Vounatsos, výkonný ředitel biotechnologické skupiny. Zároveň zdůraznil, že Biogen spustil další projekty pro vývoj nových léků a zapracoval na diverzifikaci svého výrobkového portfolia.

Neopomněl také vyzdvihnout akvizici společnosti Nightstar Therapeutics, která byla dokončena počátkem června a Biogen za ni zaplatil 800 milionů dolarů (asi 18 miliard korun). „Díky tomu máme potenciál dostat se na špičku v genové terapii,“ doplnil Vounatsos. Biogen zlepšil výhled celoročních tržeb přibližně o 600 milionů dolarů. Zisk na jednu akcii by měl být zhruba o tři dolary vyšší, než biotechnologická společnost dosud předpokládala.

GSK táhnou vzhůru vakcíny

Podobně úspěšný byl také britský farmaceutický gigant GlaxoSmithKline. Tržby celé skupiny vzrostly meziročně o sedm procent na téměř osm miliard liber (222 miliard korun). Provozní zisk, tedy výdělek z hlavní činnosti společnosti, je meziročně vyšší o devadesát procent a dosáhl 1,48 miliardy liber (přes 42 miliard korun).

Tržby byly taženy vzhůru především díky prodejům vakcín, jež se meziročně zvýšily o čtvrtinu. Tržby z farmaceutických výrobků vzrostly jen o dvě procenta a běžný spotřební farmaceutický byznys rostl o sedm procent. Největším tahounem byla vakcína Shingrix proti herpetickému viru způsobujícímu pásový opar a plané neštovice. Podíl jejích prodejů se za uplynulý rok zvýšil na celkovém obratu skupiny téměř na dvojnásobek.

Prakticky stejné přírůstky společnost GSK vykázala i za celé první pololetí v porovnání s prvním pololetím roku 2018. Druhý kvartál tak jen potvrdil nastoupený trend z prvních tří měsíců letošního roku. „GSK pokračuje v dobrých výkonech, přestože mu vypršela patentová ochrana u Advairu (výrobek pro léčbu astmatu, pozn. red.). I díky tomu zvyšujeme naše odhady celoročních výsledků,“ uvedla v tiskovém prohlášení Emma Walmsleyová, výkonná ředitelka GSK. To ovšem znamená jen nižší pokles zisku, než skupina původně očekávala, a to o tři až pět procent. Původně GSK počítala s poklesem v rozmezí pěti až devíti procent, jak uvedla agentura Reuters.

Čína: ráj pro AstraZeneku

Také další britská farmaceutická skupina, AstraZeneca, měla při oznamování výsledků za druhý kvartál i celé první pololetí, důvod k radosti a optimismu. Její tržby ve druhém čtvrtletí dosáhly 5,8 miliardy dolarů (přes 130 miliard korun), což představuje meziroční nárůst o třináct procent. Provozní zisk přesáhl 1,3 miliardy dolarů (skoro 30 miliard korun) a meziročně tak přidal sedm procent.

Tahounem AstraZeneky byl její onkologický byznys, který se na celkových tržbách skupiny podílí z osmatřiceti procent. Ten ve druhém kvartále přidal meziročně 57 procent, přičemž prodeje léku na rakovinu plic, Tagrisso, se dokonce oproti loňskému druhému čtvrtletí zdvojnásobily na bezmála 800 milionů dolarů (skoro 18 miliard korun).

„Tah na branku, který jsme měli loni, se přetavil i do prvního letošního pololetí. AstraZeneca se tak definitivně vrátila k růstu, který je silný a je založen na našich nových lécích,“ uvedl šéf AstraZeneky Pascal Soriot v tiskovém prohlášení k uveřejnění výsledků. Výkonný ředitel britské farmaceutické společnosti je také optimistický pro zbývající čtvrtletí tohoto roku.

Britský výrobce léků se těší obrovskému úspěchu v Číně, kde se prodeje zvýšily o 44 procent. V říši středu navíc společnost realizuje více než polovinu prodejů, které připadají na země rozvíjejících se ekonomik. I to je důvodem, proč AstraZeneca mírně zvýšila celoroční výhled tržeb, které by měly vzrůst tempem mírně převyšujícím deset procent.

Petr Musil