Britský premiér Boris Johnson slíbil veřejnému zdravotnictví mimořádnou finanční injekci ve výši 1,8 miliardy liber. Foto: Wikipedie

Johnson slíbil zdravotnictví finanční injekci 1,8 miliardy liber

Nový britský premiér Boris Johnson včera slíbil veřejnému zdravotnictví mimořádnou finanční injekci ve výši 1,8 miliardy liber (téměř 51 miliard Kč). Takřka miliarda liber z této částky bude okamžitě k dispozici pro financování nového vybavení a modernizace 20 nemocnic, napsal server BBC.

Johnson uvedl, že se snaží plnit sliby ohledně vyšších výdajů na státní zdravotní službu (NHS), které byly součástí kampaně probrexitového tábora před referendem o členství Británie v Evropské unii. Johnson tehdy hlásal myšlenku, že Británie by odchodem z EU ušetřila 350 milionů liber týdně, které by mohla vynakládat na veřejné zdravotnictví.

V příspěvku pro včerejší vydání nedělníku The Sunday Times premiér ocenil „úžasné úspěchy“ NHS, zároveň však poukázal na personální problémy a nedostatek financí. „Proto jsem tolik odhodlán plnit sliby z kampaně k referendu v roce 2016,“ napsal. „Díky silnému ekonomickému výkonu této země jsme nyní schopni oznámit dodatečných 1,8 miliardy liber pro NHS,“ dodal.

-čtk-