Lékárníci i děkan Farmaceutické fakulty nevěřícně kroutí hlavami: Jak nám to jen mohl profesor Hampl udělat: Vždyť býval rektorem Karlovy univerzity. Foto: Koláž ZD

Lékárníci chtějí přístup do lékového záznamu

Porada předsedů Okresních sdružení lékárníků potvrdila požadavek, aby lékárníci měli stejný přístup do lékového záznamu pacienta jako lékaři. Jen tak podle nich mohou poskytnout pacientům co nejlepší péči. Zamezilo by se tak i plýtvání léky. Zástupci lékárníků to včera uvedli v tiskové zprávě zaslané ČTK. Léková novela nyní čeká ke schválení ve Sněmovně. Lékárníkům vadí, že Senát navrhl, aby si pacienti mohli vybrat, kteří lékaři a lékárníci budou moci nahlížet do pacientových lékových záznamů.

„Nejčastějším důvodem vstupu lékárníka do lékového záznamu bude kontrola správnosti velikosti, dávky a frekvence užívání léčivého přípravku. Takové situace řeší lékárníci již nyní každý den, přičemž do spuštění lékového záznamu jsou odkázání na ne vždy úplné informace od pacienta,“ uvedl viceprezident lékárnické komory Aleš Krebs.

Vládní novela má v duchu původního záměru zajistit, že ošetřující lékaři a lékárníci budou sdílet údaje o lécích, které má pacient předepsané. Smyslem je zabránit předepisování léků, jejichž vzájemné užívání by mělo nežádoucí účinky na pacienta.

Návrh senátorů Jitky Seitlové a Václava Hampla z klubu KDU-ČSL (o návrhu jsme podrobně psali zde) má umožnit, aby pacient mohl souhlas s nahlížením do lékového záznamu udělit všem lékařům a lékárníkům, nebo pouze vybraným. Souhlas by mohl udělit kdykoliv a kdykoli jej také odvolat. Senátoři to zdůvodnili mimo jiné obavami ze zneužití možnosti zjistit, jaké léky pacient bere.

„Obavy ze zneužití údajů jsou naprosto zbytečné. Lékárníci jsou jednak vázáni mlčenlivostí stejně jako lékaři, lékový záznam je navíc opatřen řadou zabezpečení. Pouze lékárník, ze všech pracovníků v lékárně, bude moci na základě vlastního osobního bezpečnostního certifikátu vstupovat do tohoto systému,“ sdělil dnes prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba. Navíc, v lékovém záznamu bude zaznamenána kompletní elektronická stopa a případné zneužití bude podléhat významným finančním sankcím i trestněprávní odpovědnosti, dodal.

-čtk-