Nemocnice ve třech vyznačených krajích dostanou celkem 800 korun, Foto. Koláž ZD

Nemocnice v krajích mohou na projekty čerpat 1,9 miliardy z EU

Na projekty nemocnic v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji je určeno 800 milionů korun z programu RE:START, dalších 1,1 miliardy z tohoto programu mohou čerpat ostatní kraje. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj, které je garantem programu. Peníze na dotace jdou z nevyužitých evropských peněz ministerstva průmyslu a obchodu. Od roku 2017 bylo v programu RE:START rozděleno do tří nejpostiženějších krajů 16 miliard korun.

 

„Z programu mohou být ještě v tomto roce podpořeny náhradní projekty osmi nemocnic v Moravskoslezském kraji a pěti nemocnic v kraji Ústeckém v celkové částce zhruba 800 milionů korun. Dalších 1,1 miliardy korun poputuje na náhradní projekty ve zbývajících krajích,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Karlovarský kraj na tři projekty už peníze čerpal.

Vybrané kraje se potýkají s problémy, které ovlivňují jejich obyvatele. Kromě zhoršeného životního prostředí, zaměstnanosti v těžkém průmyslu, vyšší míry chudoby, odlivu mladých a kvalifikovaných obyvatel nebo horší dopravní obslužnosti je zde horší také dostupnost zdravotní péče.

V Karlovarském kraji byly za více než 196 milionů korun podpořené z projektu RE:START modernizace návazné péče Nemocnice Sokolov a pořízeny nové přístroje pro Karlovarskou nemocnici.

V Moravskoslezském kraji čerpá peníze osm nemocnic. Nemocnice s poliklinikou Havířov, Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, Nemocnice Třinec, Nemocnice ve Frýdku-Místku, Slezská nemocnice v Opavě, Vítkovická nemocnice, Nemocnice Nový Jičín a Městská nemocnice Ostrava získaly téměř 368 milionů korun.

Program RE:START, jehož garantem je ministerstvo pro místní rozvoj, je zaměřený na řešení ekonomických a sociálních problémů ve strukturálně postižených krajích. Z rozhodnutí vlády je realizován od roku 2017 a dosud rozdělil 16 miliard korun.

-čtk-