Nemocnice Pardubického kraje si na nábor nových lékařů a zdravotnických pracovníků loni vyhradily asi 3,5 milionu korun. Foto: nempk.cz

Nemocnicím Pardubického kraje se loni dařilo zvýšit počet lékařů

Společnosti Nemocnice Pardubického kraje (NPK) se minulý rok dařilo zvyšovat počet lékařů. Jejich průměrný přepočtený počet dosáhl zhruba 659, rok předtím to bylo 633, což představuje nárůst o čtyři procenta. Naopak o půl procenta na 1569 poklesl počet zdravotních sester a porodních asistentek, zjistila ČTK z výroční zprávy společnosti.

 

„V případě nelékařského zdravotnického personálu je situace komplikovanější, ačkoliv i tam můžeme říct, že se nám podařilo zastavit dlouhodobý propad,“ uvedl generální ředitel PKN Tomáš Gottvald.

Ve společnosti loni pracovalo na různé úvazky 846 lékařů a 1770 sester a porodních asistentek. Kromě toho nemocnice zaměstnávala také 39 farmaceutů, 523 ostatních zdravotnických pracovníků nelékařů s odbornou způsobilostí včetně praktických sester, 146 zdravotnických pracovníků nelékařů s odbornou a specializovanou způsobilostí, 554 zdravotnických pracovníků nelékařů pod odborným dohledem nebo přímým vedením a deset jiných odborných pracovníků nelékařů s odbornou způsobilostí.

Společnost si na nábor nových lékařů a zdravotnických pracovníků loni vyhradila asi 3,5 milionu korun. Kromě stipendií a náborových příspěvků nemocnice vsadila i na sociální sítě. Nevyhýbala se ani příchodu zdravotníků ze zahraničí. V pěti nemocnicích, které spadají pod společnost Nemocnice Pardubického kraje, pracovalo kolem 130 lékařů z ciziny, nejvíce ze Slovenska a Ukrajiny.

-čtk-